Pre znečistené ovzdušie by mali Prešovčania menej vetrať

NETKY.SK • 1 November 2013, 14:07 • 2 min
Pre znečistené ovzdušie by mali Prešovčania menej vetrať

PREŠOV - Okrem nepriaznivých poveternostných podmienok, prispieva ku znečisteniu ovzdušia doprava a hlavne lokálne vykurovanie budov vrátane rodinných domov tuhými palivami.

slovakia

left justify in out

Okresný úrad Prešov upozorňuje občanov, že v týchto dňoch boli v ovzduší mesta Prešov a jeho okolia zaznamenané zvýšené koncentrácie prachových častíc. Informovala o tom na základe výzvy Okresného úradu Prešov, odboru starostlivosti o životné prostredie hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

Ďalej uviedla, že okrem nepriaznivých poveternostných podmienok, prispieva ku znečisteniu ovzdušia doprava a hlavne lokálne vykurovanie budov vrátane rodinných domov tuhými palivami. Podľa odporúčaní je dobré zvážiť aj prepravu individuálnou automobilovou dopravou.

"Žiadame fyzické a právnické osoby, aby pri prevádzkovaní spaľovacích zariadení na spaľovanie pevného paliva, napríklad pece, kotla či krbu, používali iba na to určené palivo. Spaľovanie odpadu v domácom prostredí je zakázané. V prípade, ak lokálne kúreniská a lokálne kotolne majú možnosť vykurovania zemným plynom, je vhodné tento spôsob kúrenia aspoň dočasne uprednostniť," povedala Kmetóny Gazdová.

Zvýšené koncentrácie prachových častíc majú nepriaznivé účinky na ľudské zdravie - podráždenie horných dýchacích ciest s kašľom a kýchaním a podráždenie očných spojiviek. Obvodný úrad odporúča obmedziť vetranie v čase inverzie, hlavne v podvečerných hodinách, a taktiež pohyb vonku, a to hlavne deťom, starším a chorým ľudom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies