Pre zmenu zdravotnej poisťovne sa rozhodlo 81.108 poistencov

NETKY.SK • 5 November 2010, 08:06 • 2 min
Pre zmenu zdravotnej poisťovne sa rozhodlo 81.108 poistencov

Pre zmenu zdravotnej poisťovne sa rozhodlo 81.108 poistencov

slovakia

left justify in out

img

Pre zmenu zdravotnej poisťovne od budúceho roku sa rozhodlo 81.108 poistencov. Ako dnes informoval predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Ján Gajdoš, najviac prihlášok zaznamenala poisťovňa Union, nasleduje Dôvera a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Naopak, najviac poistencov odchádza z Dôvery, menší odlev klientov zaznamenala VšZP. Najmenej ľudí sa odhlásilo z Unionu.
"Jedine Union preukazuje pozitívne saldo pri zmene poisťovne vo výške 19.197 poistencov," konštatoval Gajdoš. Celkový negatívny výsledok prepoistenia zaznamenala VšZP (mínus 13.225 poistencov), ako aj Dôvera (mínus 5972 poistencov). Od nového roka by tak štátna poisťovňa mala mať 3,476 milióna klientov, Dôvera 1,395 milióna a Union vyše 385.000 poistencov.
Záujem o zmenu zdravotnej poisťovne aj tento rok poklesol, prepoistiť sa chcelo iba 1,5 percenta zo všetkých poistencov. V roku 2006, keď túto možnosť mali ľudia prvýkrát, ju využilo 13,3 percenta. O rok neskôr to už podľa Gajdoša bolo 4,4 percenta, pričom každý ďalší rok sa zaznamenal pokles o jeden percentuálny bod.
Gajdoš si myslí, že tento trend jednoznačne poukazuje na koncentráciu trhu, ako aj chýbajúce benefity pre poistencov vo verejnom zdravotnom postení. "Jednoznačne pri tom malom pohybe chýba diferenciácia z pohľadu individuálneho zdravotného poistenia z pohľadu ponuky nielen vecných balíkov pre poistenca, ale chýba aj diferenciácia na benefitoch v oblasti poistného k týmto balíkom."
Poistenci môžu poisťovňu zmeniť raz ročne. Túto možnosť majú do 30. septembra, pričom zmena sa akceptuje od začiatku nasledujúceho roka. Títo ľudia musia najneskôr do 8. januára odovzdať svoj starý preukaz a tiež európsky preukaz zdravotného poistenia svojej pôvodnej poisťovni. Poistenec by tiež nemal zabudnúť o tomto kroku informovať svojho praktického lekára, gynekológa, zamestnanci si musia túto oznamovaciu povinnosť splniť aj voči zamestnávateľovi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies