Pre zlepšenie bezpečnostnej situácie sa polícia zameria aj na chodcov

NETKY.SK • 12 Apríl 2013, 13:43 • 2 min
Pre zlepšenie bezpečnostnej situácie sa polícia zameria aj na chodcov

BRATISLAVA - Polícia chce zlepšiť bezpečnostnú situáciu, kontrolovať preto bude aj tých najzraniteľnejších účastníkov premávky - chodcov. Chce tak ochrániť čo najviac životov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, budú dohliadať na dodržiavanie povinností vodičov voči chodcom, ale aj chodcov voči vodičom. Už v týchto dňoch je viac policajtov v okolí priechodov pre chodcov, v blízkosti škôl, nemocníc, železničných a autobusových staníc, ako aj v blízkosti kostolov, cintorínov či nákupných centier. Nevynechajú ani miesta mimo zastavaných oblastí alebo častí obcí bez funkčného verejného osvetlenia. "Jednoducho budú všade tam, kde je predpoklad zvýšeného výskytu chodcov," uviedla hovorkyňa. Pozornosti policajtov však neujdú ani cyklisti a motocyklisti. Od začiatku roka nezomrel ani jeden motorkár, o život však prišiel jeden cyklista.

Za prvé tri mesiace tohto roka zaevidovali 252 nehôd s chodcami, pri ktorých zomrelo 15 ľudí. Z toho samotní chodci zavinili 109 nehôd, zomrelo pri nich sedem peších, ťažko sa zranilo 25 a ľahko 65 ľudí . Už v prvý januárový týždeň zomreli na Slovensku dvaja peší. Každý týždeň postupne pribúdal ďalší. Svetlými výnimkami boli podľa Baloghovej tri týždne - piaty, ôsmy a minulý 14. týždeň, neprišiel vtedy o život ani jeden chodec. Na druhej strane sa však za čierny týždeň považuje prelom februára a marca, keď zomreli štyria peší.

V katastri obce Turzovka v okrese Čadca 25. februára 38-ročný vodič prešiel chodca, ktorý ležal na ceste. Utrpel zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol. Prvého marca minútu po polnoci zrazil v Trenčíne 21-ročný vodič o rok mladšieho muža. Chodec zomrel na mieste. Dva dni nato prišiel o život ďalší peší. V Betliari v Rožňavskom okrese zrazil 23-ročný vodič 27-ročného muža pri autobusovej zastávke.

V prípadoch, keď je tma, ulice sú slabo osvetlené alebo sú chodci v čiernom a často pod vplyvom alkoholu, je ťažké nehode zabrániť. Keď je mimo obce horšia viditeľnosť, chodec idúci po krajnici musí mať na sebe reflexné prvky alebo reflexný odev. Tiež pri prechádzaní cez električkové koľajnice si musia ľudia uvedomiť, že prednosť má električka. Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod, si musia všímať prichádzajúce autá. Chodec nesmie podľa polície vkročiť na cestu, resp. na priechod pre chodcov, pokiaľ nemôže vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich áut bezpečne prejsť. Cez cestu môžu ľudia prechádzať aj mimo priechodu, no kolmo na jej os. Len čo človek vojde na cestu, nesmie sa na nej bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať.

Predvídaví však musia byť aj vodiči. Je dobré spomaliť na miestach, kde by sa mohli chodci vyskytovať. Kritické sú autobusové zastávky, pričom často sa stáva, že chodec vybehne spred autobusu priamo pod kolesá auta.

Chodci vlani zavinili 442 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 15 z nich, 84 sa zranilo ťažko a 293 ľahko. V 94-och prípadoch bol príčinou nehôd alkohol. Auto sa s chodcom zrazilo 1 230 krát, zomrelo 65 chodcov. Usmrtených chodcov bolo v minulom roku 22,3 percenta. Je to druhý najväčší podiel po počte usmrtených vodičov a spolujazdcov - 60 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies