Pre žiakov so zrakovým postihnutím zdigitalizovali učebnice, pracovné zošity aj povinnú literatúru

NETKY.SK • 9 Február 2021, 16:41 • 2 min
Pre žiakov so zrakovým postihnutím zdigitalizovali učebnice, pracovné zošity aj povinnú literatúru

Nevidiaci a iní zdravotne znevýhodnení žiaci budú mať jednoduchší prístup k učivu a učebným pomôckam.

slovakia

left justify in out

Centrum vedecko-technických informácií zdigitalizovaloučebnice, pracovné zošity aj povinnú literatúru pre digitálnu knižnicu Slovenskej knižnice pre nevidiacich v Levoči. Zdravotne znevýhodneným žiakom sa tak zjednoduší prístup k učivu. Digitalizáciou bolo spracovaných 253 súborov PDF.

 

img

 


Vedúci Odboru knižnično-informačných služieb Tomáš Fiala podotkol, že iné webové stránky na Slovensku neposkytujú nevidiacim, slabozrakým a inak zdravotne postihnutým čitateľom takto zdigitalizované učebnice. Teda s možnosťou ich stiahnutia v prístupnom formáte či prípadne vo zvukovej podobe, ako je to v tomto prípade. Proces sprístupňovania učebníc, povinného čítania a ďalších dokumentov v digitalizovanej podobe by mal pokračovať.

 

img

Knižnica takto dokáže pomôcť zdravotne znevýhodneným deťom špeciálnych škôl či deťom integrovaným na bežných základných školách dostať sa k potrebným digitálnym dokumentom. Tieto dokumenty pomôžu aj rodičom detí, učiteľom a asistentom učiteľa. Pri niektorých učebniciach je uvedený odkaz na zvukovú verziu knihy, ak je načítaná v SKN a sprístupnená v digitálnej knižnici. V prípade, že kniha načítaná nebola, je jej zvuková verzia vygenerovaná pomocou syntetickej reči. Niektoré zvukové knihy si môžu záujemcovia stiahnuť v jednom súbore MP3, iné sú rozdelené na jednotlivé kapitoly tak, aby ich bolo možné stiahnuť ako samostatné súbory MP3.

 

img


Mnohé učebnice neboli sprístupnené nevidiacim a tak boli žiaci odkázaní na pomoc vidiacich, rodičov alebo asistentov učiteľov. Tí svojim žiakom pomáhali prepisom stránok do Braillovho písma alebo do počítačov. „Aktivita je prínosom aj pre učiteľov so zrakovým postihnutím, ktorí si dokážu knihy čítať na rôznych mobilných zariadeniach a uľahčiť si tak prípravu na vyučovanie,“ reagoval učiteľ so zrakovým postihnutím Jozef Hlubovič. Digitálna učebnica má výhodu aj pre slabozrakých pri zväčšení písma a obrázkov. Verí, že SKN opäť nájde finančné prostriedky pre sprístupnenie ďalších chýbajúcich učebníc pre stredné školy


img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies