Pre zhotovenie záberov z kamier pri akciách netreba meniť zákon

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 14:19 • 2 min
Pre zhotovenie záberov z kamier pri akciách netreba meniť zákon

BRATISLAVA - Používanie kamier pri policajných zásahoch by mala upraviť novela zákona o policajnom zbore, ktorú chce ministerstvo vnútra predložiť do legislatívneho procesu v lete.

slovakia

left justify in out

Ako však pre agentúru SITA uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru rezortu, na to, aby sa z akcií vyhotovovali kamerové zábery, netreba meniť zákon. "Obrazové a zvukové záznamy pri výkone služby je možné vyhotovovať a v mnohých prípadoch sa tak aj deje," poznamenala.


Vyhotovovanie záberov z jednotlivých zásahov polície je skôr technický a technologický problém. Ako uviedla, "bude nutné technické prostriedky kúpiť a jednotlivé zábery určitú dobu aj archivovať." Vedenie Prezídia Policajného zboru už spracovalo technické požiadavky. "Ak budú vyčlenené prostriedky, kúpia sa v prvom rade tzv. odevné kamery, ktorými by mal byť vybavený jeden policajt z dvojčlennej hliadky," uzavrela Paulenová.


Na povinnosť používať pri policajných zásahoch kamery dlhodobo upozorňuje verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Požadovala to ešte v roku 2013 po zásahu polície v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou, no aj teraz v prípade zásahu v obci Vrbnica v Michalovskom okrese zo štvrtka 2. apríla. Ako uviedol ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, monitorovanie policajných akcií kamerami má byť použité pri každom jednom zásahu. "Aby štát vedel vždy preukázať, ako sa v kritickej situácii správal, pretože on je nositeľom dôkazného bremena," doplnila ombudsmanka. Okrem povinných kamier však opäť pripomína i potrebu zriadenia nezávislého vyšetrovacieho orgánu, ktorý Národnej rade SR navrhuje už tretí rok. "No zatiaľ sa tak nestalo," dodal Glovičko.


Zmenu legislatívy, ktorá by zaviedla povinnosť policajtov používať pri zásahoch špeciálnych jednotiek kamerový systém alebo vyhotoviť zvukový alebo obrazový záznam, chce iniciovať tiež vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona