Pre zhoršenie počasia prijíma mimoriadne dopravno-bezpečnostné opatrenia

NETKY.SK • 25 Október 2011, 04:15 • 2 min
Pre zhoršenie počasia prijíma mimoriadne dopravno-bezpečnostné opatrenia

Pre zhoršenie počasia prijíma mimoriadne dopravno-bezpečnostné opatrenia

slovakia

left justify in out

img

Zhoršenie počasia so sebou prinieslo aj riziko zhoršenia dopravno-bezpečnostnej situácie na slovenských cestách. "Nepriaznivé jesenné počasie sa podpísalo na pozornosti vodičov a počas dnešného dňa si dve dopravné nehody vyžiadali už štyri ľudské životy," informoval TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Avizoval, že polícia preto prijíma mimoriadne dopravno-bezpečnostné opatrenia.

V priebehu tohto týždňa tak bude na cestách maximálny počet policajných hliadok a policajnej techniky s cieľom chrániť životy účastníkov cestnej premávky. Mimoriadne dopravno-bezpečnostné opatrenia budú zamerané nie len na nehodové úseky, ale aj úseky s vyšším rizikom nehôd spôsobené zhoršeným počasím. "Dopravné hliadky budú kontrolovať predovšetkým najčastejšie príčiny dopravných nehôd, teda povolená rýchlosť, zákaz alkoholu za volantom a povinnosti vodičov," priblížil Slivka.

Poukázal však, že k bezpečnosti na cestách prispieva predovšetkým zodpovedné správanie sa účastníkov cestnej premávky. "Známe heslo vidieť a byť videný je najmä v tomto období viac než aktuálne. Preto nezabúdajme ani v týchto dňoch používať svetlá, keď denné svetlo trvá kratšie ako tma, mrholí alebo je hmlisto," zdôraznil. Aj vhodné obutie kolies v chladných jesenných dňoch prispieva podľa jeho slov k bezpečnej jazde.

Bezpečnostné pásy a detské autosedačky zase prispievajú k zníženiu rizika pri nehodách. "Reflexné prvky na odeve a reflexné vesty nás robia viditeľnými aj v najväčšej tme, nestaňme sa teda nechtiac prekážkou vozidlu a reflexné prvky používajme," pokračoval Slivka. Pripomenul, že vodiči by mali pamätať na riziko vo frekventovaných oblastiach, kedy môže ľahko chodec skončiť pod kolesami auta aj mimo prechod. Cesty sú v tomto období mokré, často pokryté napadaným lístím, riziko šmyku je vyššie, brzdná dráha sa predlžuje.

Od začiatku tohto roka do nedele 23. októbra polícia zaznamenala 12.173 dopravných nehôd, čo je o 5.074 nehôd menej ako v rovnakom období v minulom roku. Polícia od začiatku roka eviduje 891 ťažko zranených, čo je o 115 menej ako v rovnakom období v minulom roku. Pri dopravných nehodách zomrelo 256 osôb (o 12 menej ako v rovnakom období minulý rok), z nich 26 motocyklistov, 54 chodcov, 14 cyklistov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona