Pre zdravotne postihnutých chcú na Slovensku ojedinelé WC

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 08:42 • 2 min
Pre zdravotne postihnutých chcú na Slovensku ojedinelé WC

BRATISLAVA – Zdravotne postihnutým občanom na Slovensku by sa na verejných priestranstvách mohlo pohybovať lepšie. Usiluje sa o to Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR, ktorá dnes v Bratislave uskutočnila pracovný seminár k problematike, ako zdravotne postihnutým ľuďom zjednodušiť prístup na verejné toalety prostredníctvom takzvaného "Eurokľúča". Ide o pilotný projekt.

slovakia

left justify in out

"Tento nástroj v podobe kompenzačnej pomôcky by mal sprístupniť toalety, ako aj dvíhacie plošiny a výťahy pre zdravotne postihnutých na Slovensku nielen pre domácich občanov, ale aj zahraničných návštevníkov, ktorí sú už držiteľmi "Eurokľúča" s takým ochorením, kde je nevyhnutná rýchla dostupnosť týchto zariadení," informovala Katarína Sedláková z Kancelárie AOPP. Týmto spôsobom sa podľa nej skráti čas pre držiteľa, ako aj skráti čas obsluhy.
      

Pracovného seminára sa zúčastnili zástupcovia pacientskych organizácií, partneri AOPP, zástupcovia vedenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne a vedenia Železníc Slovenskej republiky. "Sú to hlavní partneri začatia implementácie a prípravy systémových riešení tohto projektu," tvrdí Sedláková. AOPP pre tento projekt oslovuje aj verejné samosprávy či zdravotnícke zariadenia a inštitúcie, v ktorých je predpoklad zvýšeného počtu osôb vrátane zdravotne postihnutých.
      

AOPP je členom európskeho pacientskeho fóra, prostredníctvom ktorého sa majú slovenské organizácie možnosť vyjadrovať k európskej legislatíve v oblasti práv pacientov. Systém "Eurokľúč" bol vyvinutý v Nemecku a v Európe sa začal využívať už v roku 1986. Proces rozširovania tohto nástroja pokračuje v rámci EÚ, a tak sa aj Slovensko približuje k európskym štandardom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies