Pre zásah proti demonštrantom zbavili starostu Kyjeva postu

NETKY.SK • 14 December 2013, 18:46 • 2 min
 Pre zásah proti demonštrantom zbavili starostu Kyjeva postu

KYJEV - V odpovedi na proeurópske demonštrácie vyzval v sobotu na dvojdňové protesty aj vládny tábor, ktorý prišli podporiť tisíce ľudí.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v sobotu prepustil zástupcu šéfa národnej bezpečnostnej rady Volodymyra Sivkoviča a starostu Kyjeva Olexandra Popova. Stanovisko prezidentskej kancelárie ako dôvod uvádza ich "údajné zapojenie sa do porušovania práv" demonštrantov v hlavnom meste koncom novembra. Generálny prokurátor Viktor Pšonka nezávisle novinárom povedal, že obaja prepustení "nútili kyjevskú políciu použiť silu proti demonštrantom" v noci z 29. na 30. novembra. Rozhorčenie nad brutálnym zásahom polície v ukrajinskej metropole vtedy protestné hnutie v krajine výrazne posilnilo.

V odpovedi na proeurópske demonštrácie vyzval v sobotu na dvojdňové protesty aj vládny tábor. V Kyjeve sa ich priamo pri opozičnom kempe zhromaždilo podľa organizátorov 200 000, podľa polície 60 000. Spravodajcovia agentúry AFP však z miesta uviedli, že obe čísla sú nadsadené. K stretom medzi oboma tábormi, ktoré delí len asi 200 metrov, zatiaľ nedošlo. 

Významné dohody s EÚ mal Janukovyč podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. Už 21. novembra vláda oznámila, že od podpisu zatiaľ ustupuje, čo okamžite viedlo k demonštráciám. Pozastavenie eurointegračného procesu podľa premiéra Mykolu Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska. Janukovyčom opakovane vyhlásil, že Ukrajina chce dohody s úniou stále podpísať. Ruský prezident Vladimir Putin naopak povedal, že Ukrajina je stále vítaná v colnej únii, ktorú zakladá Rusko. EÚ však nemôže podpísať s Kyjevom dohodu o voľnom obchode, pokiaľ bude členom ruskej colnej únie. Ukrajinský vicepremiér Serhij Arbuzov vo štvrtok absolvoval rokovania s komisárom EÚ pre rozšírenie Štefanom Fülem a potvrdil, že Kyjev čoskoro podpíše s Bruselom asociačnú dohodu i dohodu o voľnom obchode. Niektorí predstavitelia demonštrantov aj opozície sa však obávajú, že ide len o "krycí manéver" a snahu Janukovyča oslabiť protestné hnutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona