Pre zaregistrovanie cirkvi bude treba 50-tisíc hlasov

NETKY.SK • 30 November 2016, 12:14 • 2 min
Pre zaregistrovanie cirkvi bude treba 50-tisíc hlasov

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili 101 hlasmi návrh novely o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, ktorý predkladali poslanci za SNS.

slovakia

left justify in out

Cieľom novely podľa poslanca za SNS Tibora Bernaťáka je eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností za účelom získania finančných príspevkov od štátu. Novela preto zvyšuje pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti minimálny počet ich plnoletých členov z 20-tisíc na 50-tisíc.


"Cirkvi a náboženské spoločnosti môžu v Slovenskej republike de iure aj de facto slobodne pôsobiť, pričom štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku," uviedol Bernaťák. Dodal, že registráciou na Ministerstve kultúry SR získavajú tieto cirkvi mnohé výhody, napríklad môžu žiadať štát o finančné príspevky na platy svojich duchovných, na prevádzku cirkevných škôl či vyučovanie náboženstva na štátnych školách. "Tento štát má však legitímne právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov Slovenskej republiky," povedal Bernaťák. SNS však nechce touto novelou obmedziť nikoho náboženskú slobodu, pretože je to základné ľudské právo každého človeka.

 

Ako príklad registrovania špekulatívnej cirkvi uviedol Poľsko, v ktorom "administratívnou chybou došlo k zaregistrovaniu cirkvi lietajúceho špagetového monštra, takisto v Lotyšsku sa táto cirkev snaží o registráciu, v Belgicku dokonca bola zaregistrovaná tiež". Takúto hrozbu vidí SNS aj na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies