Pre vysokú konzumáciu alkoholu v Litve, miestna vláda pristúpila k sprísneniu pravidiel

NETKY.SK • 29 Január 2018, 12:45 • 2 min
Pre vysokú konzumáciu alkoholu v Litve, miestna vláda pristúpila k sprísneniu pravidiel

VILNIUS - Nový litovský zákon zvýšil vekovú hranicu povoľujúcu konzumáciu alkoholu z 18 na 20 rokov, zakázal reklamu na alkohol a radikálne obmedzil otváracie hodiny pre predajne s alkoholom.

slovakia

left justify in out

Zákon, ktorý je v platnosti od 1. januára, vyvolal v tomto pobaltskom takmer trojmiliónovom štáte veľkú kontroverziu, uvádza agentúra AP. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa spotreba Litovčanov na osobu zvýšila za desaťročie o viac ako 22 percent - zo 14,9 litra čistého alkoholu ročne v roku 2006 na 18,2 litra v roku 2016. Úrady tvrdia, že drastické opatrenia boli potrebné.

 

"Museli sme s tým niečo robiť," uviedol minister zdravotníctva Aurelijus Veryga, hlavný zástanca novej legislatívy. Alkoholizmus podľa neho robí z Litvy neatraktívnu krajinu pre zahraničné investície a cestovný ruch. Pripomenul, že podľa výskumov konzumuje pravidelne alkohol tretina z 15- a 16-ročných tínedžerov. Členovia opozície už navrhli dodatky s cieľom zrušiť najtvrdšie aspekty zákona. Dokonca aj prezidentka Dalia Grybauskaite sa vyslovila za úpravu zákona.

 

"Pripomína mi to stredovek a spôsobuje to imidžu a reputácii Litve v zahraničí veľké medzinárodné škody," konštatovala prezidentka, ktorá hovorila o tom, že zo zahraničných časopisov treba po novom vytrhávať stránky.

 

Vydavatelia by totiž mali odstrániť alebo prelepiť červenými nálepkami reklamy na alkohol zo zahraničných časopisov distribuovaných v krajine. V opačnom prípade môžu čeliť pokute 30.000 eur za reklamu. Litva má najvyššiu mieru samovrážd v Európe, keď ju spácha 36 zo 100.000 ľudí, pričom počet alkoholikov je medzi nimi trvale vysoký, vyplýva z výskumu zdravotníckych špecialistov na Vilniuskej univerzite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona