Pre Vysoké, Nízke a Západné Tatry stále platí 2. stupeň

NETKY.SK • 24 Január 2016, 10:30 • 2 min
Pre Vysoké, Nízke a Západné Tatry stále platí 2. stupeň

BRATISLAVA - Dnes ráno prevládala na horách veľká oblačnosť, na mnohých miestach silná hmla a slabé sneženie. Výraznejšie sa však oteplilo. Teplota vzduchu v polohách nad 2 000 metrov nad morom sa pohybovala v rozpätí od -8°C do -12°C.

slovakia

left justify in out

V stredných polohách a na podhorí dosahovala ranná teplota vzduchu hodnoty -4°C až -7°C. Fúkal mierny, miestami až silný vietor prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 35 km za hodinu. Na hrebeňových a vrcholových partiách však dosahoval miestami rýchlosť až 85 km za hodinu. Za posledných 24 hodín pripadlo vo vyšších polohách okolo päť cm nového snehu. Silný vietor ho však sfúkal na záveterné južné a juhovýchodné svahy.


Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách nad 1 500 metrov nad morom. Obzvlášť nebezpečné sú severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách. Na hrebeňových a vrcholových partiách sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť do 115 km za hodinu. Výrazne nízke teploty a celodenné mrazy neumožňujú dostatočnú stabilizáciu snehovej pokrývky. Sneh z poslednej periódy sneženia je v týchto lokalitách sformovaný do tvrdých dosiek, ktoré nie sú dostatočne previazané s podkladovou vrstvou tvrdého, zľadovateného snehu. Počas posledného sneženia pripadlo vo Vysokých a Západných Tatrách približne 30 - 60 cm nového snehu. V Nízkych Tatrách pripadlo 20 - 40 cm nového snehu. Na niektorých turistických chodníkoch v Nízkych Tatrách po veternej kalamite prebieha ťažba dreva. Sú nepriechodné, alebo len ťažko priechodné, pri prechode týchto úsekov treba zvýšiť opatrnosť. Žltý chodník, Sedlo pod Skalkou-Liptovská Lúžna, je celkom nepriechodný v dôsledku popadaných stromov.


Obzvlášť nebezpečné môžu byť najmä strmé nástupy pod skalné steny vo všetkých lokalitách hôr. Uvoľnenie doskových lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Nový sneh z posledného sneženia navyše na mnohých miestach poprikrýval vizuálne znaky nestability snehovej pokrývky. Napríklad v Malej Fatre sa pod novým snehom nachádza tvrdý až zľadovatený podklad, na ktorom hrozí riziko pošmyknutia. Turistické chodníky sú tu zľadovatené a šmykľavé, pokryté novým snehom vo výške od 9 do 30 cm.


Podstatne viac snehu sa však nachádza na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch a v žľaboch. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter. Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka strmých svahov s východnou až južnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových vankúšov a dosiek. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú. Tendencia lavínového nebezpečenstva však zotrváva.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona