Pre výrub stromov uzavrú cestu z Košíc do Jahodnej

NETKY.SK • 3 November 2016, 14:52 • 2 min
Pre výrub stromov uzavrú cestu z Košíc do Jahodnej

KOŠICE - Pre výrub drevín, ktoré ohrozujú dopravu medzi Košicami a Jahodnou, bude cesta II/547 od 7. novembra do 16. decembra úplne uzavretá. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla, uzávera bude platiť od pondelka do soboty vrátane, od 8.00 do 15.00 h. "Výrub sa začne v úseku od Baránka po Alpinku, odtiaľ až po hranicu s okresom Košice – okolie. Stromy v ochrannom pásme cesty dlhodobo ohrozujú motoristov, preto je potrebné odstrániť ich, ako aj kroviny z pomocného cestného pozemku," vysvetlila Šnajdárová.

 

Každoročne tam podľa nej dochádza k nekontrolovaným pádom stromov, previsom konárov pod ťarchou mokrého snehu a ľadu. "Vznikajú poistné udalosti, havárie, dochádza k ublíženiam na zdraví, za ktoré môže zodpovedať aj správca cestnej komunikácie. Nebezpečné sú najmä stromy s narušeným koreňových systémom po veterných kalamitách v uplynulých rokoch," zdôvodnila hovorkyňa.

 

Nevyhnutnosť výrubu bola viackrát prezentovaná záchrannými zložkami, autobusovými prepravcami aj Policajným zborom. "Mestské lesy Košice, a.s., hľadali aj iné riešenia, aby nemusela byť v daných úsekoch obmedzená doprava úplnou uzáverou cesty. Ukázalo sa však, že výruby nie je možné realizovať pri plnej, prípadne čiastočnej premávke vozidiel. Ťažké mechanizmy a na cestu spúšťané stromy, z ktorých mnohé majú výšku aj 25 metrov, by ohrozovali bezpečnosť vodičov," vysvetlila Šnajdárová.

 

Súčasťou výrubu bude i hustý krovitý porast, v ktorom sa zvykne zdržiavať divá zver a spôsobuje dopravné kolízie.

 

"Cesta bude prejazdná každý deň do 8.00 h, aby sa ľudia dostali do práce a opätovne o 15.00 h, aby sa dostali domov. Vodiči môžu využiť aj obchádzkovú trasu Margecany – Klenov – Ľubovec – Kysak – Kostoľany nad Hornádom – Košice," uviedla hovorkyňa.

 

Ako zdôraznila, po tejto trase musia ísť do Košíc aj motoristi z Košickej Belej, Opátky, Kojšova či Veľkého Folkmaru, inak sa do mesta nedostanú. "Vodičov budú navigovať dopravné značenia odsúhlasené krajským dopravným inšpektorátom," dodala Šnajdárová. Uzáveru cesty odsúhlasil Krajský dopravný inšpektorát Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona