Pre vládu by mala byť bytová politika jednou z priorít

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 11:18 • 2 min
Pre vládu by mala byť bytová politika jednou z priorít

BRATISLAVA – Nová vláda by mala podľa výkonnej riaditeľky Združenia bytového hospodárstva na Slovensku (ZBHS) Anny Krajčiovej vyriešiť viaceré problémy týkajúce sa bytovej politiky a správy bytov.

slovakia

left justify in out

„Pripravované programové vyhlásenie vlády by malo obsahovať viaceré dôležité body týkajúce sa bytovej politiky,“ povedala pre agentúru SITA Anna Krajčiová. Podľa nej by sa malo ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja tejto téme venovať viac ako v predchádzajúcich rokoch. Jednou zo základných úloh budúcej vlády pre zlepšovanie kvality bývania je podľa ZBHS zodpovedajúce legislatívne prostredie. „Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov bol prijatý ešte v roku 1993. Odvtedy uplynulo už 23 rokov a je zrejmé, že zákon už nevyhovuje súčasným podmienkam správy a prevádzky bytových domov, vrátane ich komplexnej obnovy,“ poukázala na potrebu vypracovania nového zákona Anna Krajčiová. Zákon prešiel počas svojej existencie 15 novelami, ktoré len potvrdzujú dôležitosť zásadnej zmeny v tejto oblasti.


Vláda by podľa Krajčiovej mala aj napraviť chyby, ktoré sa stali v minulom volebnom období. „Boli prijaté legislatívne zmeny, ktoré podľa nášho názoru výrazne komplikujú vymáhanie dlhov od tých vlastníkov bytov, ktorí si riadne a včas neplnia svoje povinnosti spojené s vlastníctvom a užívaním nehnuteľnosti,“ pomenovala problém Krajčiová. Ako príklad uviedla zmeny v zákone o vlastníctve bytov a v Občianskom zákonníku, v dôsledku ktorých zákonné záložné právo k bytu už nie je prednostným záložným právom, zmeny v exekučnom zákone a zákone o dobrovoľných dražbách, ktoré umožňujú vykonať dražbu nehnuteľnosti iba v prípade, že dlžná suma je vyššia než 2 000 eur. Tieto zmeny boli podľa Krajčiovej v prospech neplatičov a znevýhodňujú veriteľov, ktorými sú v tomto prípade ostatní vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome. „Preto je potrebné túto situáciu riešiť tak, aby na to nedoplácali poctiví a zodpovední vlastníci bytov,“ uzavrela Anna Krajčiová.


Ministri a podpredsedovia vlády majú do 6. apríla vypracovať a predložiť návrhy do programového vyhlásenia na základe svojej pôsobnosti. Predseda vlády Robert Fico ho má do 13. apríla predložiť na rokovanie vlády. Parlament by mal schvaľovať programové vyhlásenie vlády 19. apríla. Nový kabinet s ním podľa ústavy musí do 30 dní od vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR a požiadať poslancov o dôveru. Prezident vládu vymenoval 23. marca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies