Pre väčšinu ľudí sa pracovná situácia za päť rokov nezmenila

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 13:05 • 2 min
Pre väčšinu ľudí sa pracovná situácia za päť rokov nezmenila

BRATISLAVA - Viac ako štvrtina ľudí je s vývojom svojej pracovnej situácie spokojná. Ľudia, ktorí majú pocit, že sa ich situácia zhoršila, ju pociťujú výraznejšie. Informácie vyplývajú z reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre Profesiu.sk na vzorke 1050 ľudí nad 18 rokov, pripravila agentúra Focus.

slovakia

left justify in out

Na otázku o pracovnej situácii dnes a pred piatimi rokmi najväčšia skupina ľudí v prieskume uviedla, že ich situácia je posledných päť rokov rovnaká. Druhá najväčšia skupina je pozitívna. V prieskume 25 % respondentov uviedlo, že majú pocit, že sa ich pracovná situácia zlepšila oproti tomu, ako sa mali pred piatimi rokmi. Výrazne lepšie svoju situáciu vnímajú len 2 % ľudí. Naopak, situácia ľudí v pracovnej oblasti je horšia ako pred piatimi rokmi podľa 19 % respondentov. Ďalších 7 % však povedalo, že situácia sa výrazne zhoršila.

 

Vyšší podiel ľudí, ktorí pociťujú, že sa ich pracovná situácia zlepšila, je medzi ľuďmi vo veku od 35-44 rokov (36 %), tiež medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním (39 %), výkonnými odbornými pracovníkmi, úradníkmi (38 %) a tvorivými odbornými pracovníkmi (46 %). Pozitívny vývoj vo svojom pracovnom živote pociťujú tiež respondenti s najvyšším mesačným príjmom domácnosti, ktorých príjem je vyše 1501 eur (39 %).

 

Vyšší podiel respondentov, ktorí sa vyjadrili, že ich pracovná situácia sa zhoršila, je medzi mladými ľuďmi vo veku od 25-34 rokov (23 %), medzi ľuďmi so stredoškolským vzdelaním bez maturity (24 %), ľuďmi z malých obcí a ľuďmi z Banskobystrického kraja. Negatívne vnímajú situáciu ľudia, ktorí sú aktuálne nezamestnaní. Z nich až 40 % uviedlo, že pred piatimi rokmi bola ich pracovná situácia lepšia.

 

Najpozitívnejšie svoju situáciu vnímajú ľudia v Trenčianskom kraji. Druhým pozitívnym krajom vo vnímaní pracovnej situácie je Prešovský kraj. Najvyšší podiel ľudí nespokojných s vývojom svojej pracovnej situácie je v Banskobystrickom a Žilinskom kraji.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies