Pre údajné tunelovanie vo vodárňach chceli poslanci vymeniť vedenie

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 08:22 • 2 min
Pre údajné tunelovanie vo vodárňach chceli poslanci vymeniť vedenie

BRATISLAVA - Po údajnom tunelovaní v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) sa možno vo firme vymení vedenie. Mestský parlament chcel počas rokovania vo štvrtok (26.6.) v noci podľa tvrdení viacerých poslancov schváliť odvolanie členov predstavenstva vodární. Na ich miestach ich mali nahradiť sami poslanci. Nakoniec si však zastupiteľstvo vzalo čas na rokovania, k téme sa vráti na zasadnutí o týždeň (3.7.).

slovakia

left justify in out

Rozruch rozpútal list od anonymného odosielateľa, ktorý mesto dostalo pred pár týždňami a ktorý popisuje podozrivé prideľovanie zákazky na skúšobnú verziu nového informačného systému pre vodárne. Verejné obstarávanie sa malo obísť tým, že sa zákazka prerozdelila na tri menšie. "Každá s limitom do 400.000 eur, čo je podlimitná zákazka, pričom každá časť bola bez ostatných nepoužiteľná," uvádza sa v podnete, ktorý má TASR k dispozícii. Ďalšími krokmi sa mala vytvoriť pôda pre jediného možného dodávateľa s jediným možným technickým riešením. Plná verzia systému má pritom stáť 8,5 milióna eur, čo bola pre poslancov vysoká suma.
      

Údajné tunelovanie prišiel vo štvrtok poslancom vysvetľovať člen predstavenstva BVS Milan Hutkai. Mesto si ho na rokovanie zavolalo potom, čo vodárne predložili podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) všeobecnú a nedostatočnú správu. Mali si ňou pritom obhájiť svoj postup pri obstarávaní. Poslanci sa tak vo štvrtok pýtali priamo. "To, čo tu bolo dnes odprezentované, nás ale nepresvedčilo," podotkla Katarína Augustinič (NOVA). "Za tento informačný systém hlasovalo deväť ľudí v predstavenstve, to znamená, že celé predstavenstvo sa v mojich očiach diskvalifikovalo."
      

Počas rozpravy si poslanci urobili prestávku, po ktorej prišiel Oliver Kríž (nezávislý) spolu s Augustinič s návrhom uznesenia. Zastupiteľstvo ním požiadalo primátora, aby šifroval každú vyše 10-tisícovú faktúru BVS a tiež, aby sa v BVS a Infra Services nerobili žiadne personálne zmeny na úrovni predstavenstva, dozornej rady a výkonných riaditeľov. Návrh schválilo 26 z 35 prítomných poslancov, ostatní sa zdržali alebo nehlasovali, proti nebol nik. "Neviem, ako to šífrovanie právne vynútime, ale politicky sme dali najavo nejaký postoj," reagoval Ftáčnik. Uznesením tiež zastupiteľstvo vyjadrilo znepokojenie nad prebiehajúcou implementáciou a výberom informačného systému v spoločnosti.
      

Pôvodne však mal návrh znieť vraj inak. "Kuloárne sa niektorí pripravili, že idú meniť predstavenstvo," povedal novinárom poslanec a starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH). "Strany, ktoré sa v súčasnosti rozpadávajú, strácajú kontrolu nad svojimi nominantmi, idú horúcou ihlou riešiť personálne otázky v spoločnosti," podotkol. To, že by odborníkov nahradili poslanci, je podľa neho tragédia. Za dvoma, ktorých do vedenia nominovalo KDH, si Pekár zrejme stojí. Otvorene totiž povedal aj ich mená, sú nimi podľa neho členovia predstavenstva Ľubomír Kmeťko a Stanislav Beňo, ktorý je aj technickým riaditeľom.
      

"Predstava, že by vo výkonných orgánoch mali byť poslanci, je porušením princípu, s ktorým sme vstúpili do tohto obdobia. Vo výkone majú byť manažéri," zdôraznil Ftáčnik. Upozornil, že personálne výmeny sa nedajú robiť "postojačky a na počkanie".
      

Námestníčka primátora Viera Kimerlingová (KDH) zase podotkla, že zastupiteľstvo malo urobiť hlavne nápravu vo verejnom obstarávaní. "Ale nie, že ich teraz zotneme hlava nehlava. Alebo nám od začiatku išlo o to, že odpálime predstavenstvo? No ja žasnem," vyhlásila.
      

Podľa Jána Budaja (Zmena zdola-DÚ), ďalšieho z námestníkov primátora, by mali členovia predstavenstva teraz sami odísť z funkcií bez toho, aby museli byť odvolávaní. "Predstavte si, že sa zajtra všetci vzdajú, ako to bude fungovať?" reagoval Ftáčnik. "Voda potečie," odpovedal Budaj.
      

Rozhodovať by sa tak malo budúci týždeň vo štvrtok. V BVS okrem toho tiež ku koncu júna končí vo svojej funkcii generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Radoslav Jakab. K tomu, kto by ho mal nahradiť, sa poslanci tento štvrtok nedostali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies