Pre Turecko a Tunisko platí druhý stupeň cestovného odporúčania

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 12:04 • 2 min
Pre Turecko a Tunisko platí druhý stupeň cestovného odporúčania

BRATISLAVA - Rezort diplomacie vydal pre Turecko a Tunisko druhý stupeň cestovného odporúčania zo štyroch. Druhý stupeň znamená zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí.

slovakia

left justify in out

V Turecku sa pre dlhotrvajúci konflikt v Sýrii zhoršuje bezpečnostná situácia v pohraničných oblastiach na juhovýchode krajiny. Slovenskí občania by preto mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do miest a provincií Adana, Hatay, Gaziantep, Šanliurfa, Mardin, Širnak, Hakkari. Rovnako tak sa zdržiavať v približne 40-km pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici.

 

Cestovné obmedzenie sa netýka známych letných dovolenkových destinácií. MZV zároveň odporúča turistom, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka dodržiavali opatrnosť, zvlášť vo veľkých mestách a frekventovaných miestach, vyhýbali sa podujatiam s vysokou koncentráciou osôb, zhromaždeniam, demonštráciám a striktne rešpektovali pokyny príslušníkov bezpečnostných zložiek.

 

Po nedávnom teroristickom útoku na pláži hotela v letovisku Sousse (Súsá), ktorý si vyžiadal životy 38 zahraničných turistov, vyhlásil tuniský prezident Bádží Káid Sibsí v krajine výnimočný stav. Ministerstvo v tejto súvislosti neočakáva negatívny dosah na slobodu pohybu alebo iné reštrikcie pre turistov. Zároveň upozorňuje slovenských občanov na aktuálne bezpečnostné riziká súvisiace s teroristickými útokmi, vrátane letovísk a na takých miestach, ako sú pamiatky či turistické atrakcie.

 

"MZV situáciu v Tunisku priebežne monitoruje a v prípade potreby bude cestovné odporúčanie do krajiny aktualizovať," uvádza na svojej internetovej stránke. Podľa ministerstva je bezpečnostná situácia v regiónoch hraničiacich s Líbyou a Alžírskom a v oblasti národného parku Džabal aš-Šánabí naďalej veľmi nestabilná. Hrozia tam teroristické útoky a prebiehajú tam tiež protiteroristické operácie tuniských bezpečnostných zložiek. MZV preto dôrazne odporúča zdržať sa ciest do týchto oblastí. Rovnako treba zvážiť cesty do guvernorátov Kasrain a al-Káf, okrem ich centier a hlavných dopravných ťahov. "Z bezpečnostných dôvodov je potrebné zvážiť aj cestovanie po zotmení," zdôrazňuje MZV.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies