Pre trenírkovú aféru skončil aj šéf Hradnej stráže Studený

NETKY.SK • 5 Október 2015, 12:46 • 2 min
Pre trenírkovú aféru skončil aj šéf Hradnej stráže Studený

PRAHA - Náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta Českej republiky Rostislav Pilc odvolal veliteľa Hradnej stráže Radima Studeného pre aféru s vyvesením červených trenírok nad Hradom. Informáciu dnes zverejnil na Twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. Český líder Miloš Zeman avizoval odchod Studeného už skôr, napísal spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Studený svoj odchod pre internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES potvrdil a dodal, že sa k záležitosti nebude viac vyjadrovať.

 

Obrovské červené trenírky zavesila 19. septembra nad sídlo prezidenta recesistická skupina Ztohoven, a to na mieste, kde sa zvyčajne nachádza vlajka prezidenta republiky. Členovia skupiny vyliezli na strechu prezlečení za kominárov.

 

Do vedenia Hradnej stráže sa plukovník Studený postavil v apríli 2007, keď nahradil Jaroslava Pekařa. Pred prevelením na Pražský hrad pôsobil od roku 1994 v celom rade funkcií na generálnom štábe - okrem iného bol učiteľom vo vojenskej autoškole, neskôr zastával veliteľské funkcie v rámci výcvikového práporu a zabezpečovacej brigády.

 

Počas Studeného pôsobenia sa zlepšila povesť Hradnej stráže, ktorú v minulosti poškodilo niekoľko závažných afér - napríklad sexuálne zneužívanie, šikanovanie alebo fotografovanie pornografických materiálov vojakmi v uniformách.

 

Po incidente s trenírkami požiadal už pred necelými dvoma týždňami o prevelenie riaditeľ Útvaru na ochranu prezidenta Petr Dongres. Hoci necítil zodpovednosť za incident, pre odchod sa rozhodol preto, že stratil dôveru samotnej hlavy štátu.

 

 

Ovčáček koncom septembra informoval, že členovia skupiny Ztohoven spôsobili škodu za 100.000 českých korún (cca 3680 eur). V tejto sume je zahrnutá strata prezidentskej štandardy a oprava poškodenej strešnej krytiny, klampiarskych prvkov a vlajkového stožiaru. Polícia ešte oficiálnu sumu nevyčíslila, uviedol portál iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies