Pre toxickú skládku vo Vrakuni zvažuje starosta štrajk

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 12:34 • 2 min
Pre toxickú skládku vo Vrakuni zvažuje starosta štrajk

BRATISLAVA – Starosta bratislavskej mestskej časti Vrakuňa Martin Kuruc pripravil na utorkové miestne zastupiteľstvo materiál, v ktorom chce vyhlásiť štrajkovú pohotovosť v súvislosti so skládkou toxického odpadu bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova a vyzvať miestnych poslancov, aby sa k nemu pridali.

slovakia

left justify in out

Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii, chce tak vyjadriť znepokojenie nad tým, že problém nebezpečnej skládky sa nerieši.

 

Na listy starostu Kuruca, ktoré adresoval Ministerstvu životného prostredia SR a predsedovi vlády, mu prišli odpovede, v ktorých mu ministerstvo oznamuje, že vykonávajú geologický prieskum a ukončia ho v apríli. „Minulý týždeň som sa dozvedel, že výsledky prieskumu presúvajú na júl tohto roka. A takto presúvanie pokračuje už trinásť rokov,“ povedal dnes starosta s tým, že ak to bude ďalej takto postupovať a nezačne sa konkrétne konať, môže sa stať, že ekologická havária prerastie do takého problému, že už nebude cesty späť.

 

Starosta Vrakune sa okrem ministerstva a predsedu vlády obrátil aj na primátora Bratislavy Iva Nesrovnala. Na základe materiálu, ktorý Kuruc predložil na rokovanie bratislavského mestského zastupiteľstva, poslanci jednomyseľne požiadali primátora, aby sa usiloval o likvidáciu starej environmentálnej záťaže a zaviazali ho požiadať generálneho riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti o predloženie analýzy podzemných vôd v katastrálnom území Vrakuňa do 30. apríla. Potom bude mať starosta jasnejšie v tom, čo so skládkou.

 

V mestskej časti Bratislava-Vrakuňa je skládka toxického odpadu bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova. Žitnému ostrovu tak môže hroziť ekologická havária, ktorá predstavuje ohrozenie zdroja pitnej vody.

 

Chemická skládka je na rozhraní mestských častí Bratislava-Ružinov a Bratislava-Vrakuňa na ploche približne 4,65 hektára. V rokoch 1966-1980 tu bolo uložených viac ako 90 000 metrov kubických odpadu bez vybudovania nepriepustných tesniacich prvkov. Po sprevádzkovaní vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 začala hladina podzemnej vody stúpať, čo spôsobilo, že v roku 1996 dosiahla nielen zónu kontaminovaných hornín, ale aj samotný chemický odpad. Mestská časť Bratislava-Vrakuňa preto vydala v roku 2002 na základe usmernenia vodohospodárskeho orgánu Okresného úradu Bratislava II. zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov. Tento zákaz platí dodnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies