Pre tepelné kolapsy hospitalizovali v pondelok 98 ľudí

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 10:29 • 2 min
Pre tepelné kolapsy hospitalizovali v pondelok 98 ľudí

BRATISLAVA – Extrémne teplo spôsobilo v pondelok vážne zdravotné problémy 159 ľuďom. Záchranná zdravotná služba SR pomohla 76 ženám, 72 mužom a 11 deťom, ktorí skolabovali z tepla. Spolu 98 z nich museli záchranári previesť do nemocnice.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. Najčastejšie ku kolapsom z tepla v pondelok 29. júla volali záchranárov v Prešovskom kraji, kde zaznamenali 31 výjazdov a najmenej v Trenčianskom kraji, kde zdravotní záchranári pomohli dvanástim ľuďom.

Ďalšia vlna extrémnych horúčav, ktoré Slovensko začali trápiť ešte minulý týždeň, vyvrcholila v pondelok 29. júla. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre juh krajiny až tretí, najvyšší stupeň výstrahy pred vysokými teplotami. V okresoch Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš a Lučenec sa teplota mohla vyšplhať až na 40 stupňov Celzia. V ďalších oblastiach mala dosiahnuť 32 až 39 stupňov Celzia a platil tu 1. alebo 2. stupeň výstrahy pre vysokými teplotami. Štyridsať stupňové historické rekordy nepadli, teplota bola však aj tak veľmi vysoká. 

Meteorológovia napokon zaznamenali na Slovensku pre dátum 29. júl štyri teplotné rekordy. Ako SITA informoval SHMÚ, teplota vzduchu v Sliači dosiahla 36,9 stupňa Celzia a prekonala rekord z roku 2005, kedy bola 34,5 stupňa Celzia. Ďalšie rekordy padli v Piešťanoch, kde v pondelok teplota vystúpila na 35,5 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord z roku 1994 s hodnotou 35,2 stupňa Celzia. V Žiline zaevidovali 36 stupňov Celzia, najvyššia nameraná teplota tu bola z roku 1994, a to 35,1 stupňa Celzia. Rekord si pripísal aj Lučenec, kde bolo 36,2 stupňa Celzia, a bol tak prekonaný rekord 35,4 stupňa Celzia z roku 2005. V Nitre a Kamenici nad Cirochou v pondelok sa teploty vzduchu vyrovnala miestnym maximám pre daný dátum, rovnako ako 29. júla 1994 aj dnes tu namerali 35,5 stupňa Celzia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies