Pre telá horolezcov možno pôjde vládny špeciál

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 17:40 • 2 min
Pre telá horolezcov možno pôjde vládny špeciál

BRATISLAVA - Ak sa potvrdia informácie o smrti slovenských horolezcov v Pakistane, o prevoz ich pozostatkov do vlasti by sa mohol postarať rezort vnútra.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo vnútra už teraz uvažuje nad možnosťami dopravy, ak sa táto informácia definitívne potvrdí," uviedla rezortná hovorkyňa Lucia Garajová. Zároveň pripomenula, že stále ide o predčasnú otázku, keďže obete nie sú potvrdené.

Jeden z mŕtvych horolezcov, ktorý sa stal obeťou sobotňajšieho útoku militantov v Pakistane, je Slovák, pakistanská strana to však zatiaľ oficiálne nepotvrdila. Ako pre agentúru SITA povedal riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEV) Peter Susko, ministerstvo vyslalo slovenského diplomata z Teheránu do Islamabadu, aby potvrdil totožnosť mŕtveho horolezca. "Chceme mať verifikáciu z prvej ruky," povedal Susko. 

Pakistanské úrady v pondelok pozastavili výstupy na druhý najvyšší končiar krajiny po tom, ako miestni ozbrojenci cez víkend zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili 10 cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden pakistanský vodca, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore. Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Predseda Pakistanského klubu alpinizmu Manzúr Husajn pre agentúru AFP uviedol, že miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. Ďalšie osemtisícovky, vrátane druhej najvyššej hory sveta K2, však podľa neho zostanú prístupné, keďže v ich okolí sú nasadené vojská. 

K sobotňajšiemu útoku sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu, pričom údajne malo ísť o pomstu za útoky amerických diaľkovo riadených lietadiel. Husajn sa pre AFP vyjadril, že horolezci sa stali obeťami "krutej masakry" a zahynuli "bezdôvodne". "Sme naozaj šokovaní, traumatizovaní a plní hnevu," povedal šéf pakistanského klubu alpinistov. Podľa oficiálnych údajov zahynuli okrem dvoch Slovákov aj traja Ukrajinci, dvaja Číňania, Litovčan, Nepálčan a horolezec s dvojakým americko-čínskym občianstvom. Jedenástou obeťou sa stal jeden z ich pakistanských vodcov. Telá mŕtvych cudzincov dopravili v nedeľu do Islamabadu, odkiaľ ich budú posielať do krajín pôvodu. Polícia v spolupráci s armádou medzitým spustila rozsiahle pátranie po páchateľoch útoku v oblasti, ktorá je podľa policajného predstaviteľa Mohammada Navída inak "najpokojnejšou v Pakistane" a podobná udalosť sa v nej "doteraz nikdy nestala".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona