Pre Sýrčanov postihnutých vojnou vyčlenia ďalších 136 mil. eur

NETKY.SK • 29 Január 2015, 17:10 • 2 min
Pre Sýrčanov postihnutých vojnou vyčlenia ďalších 136 mil. eur

BRUSEL - Európska únia venuje na humanitárnu pomoc pre Sýrčanov postihnutých vojnou ďalších 136 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Najnovší príspevok oznámila Európska komisia (EK) počas štvrtkovej spoločnej návštevy komisára pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Chrístosa Stylianídesa a komisára pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannesa Hahna v Libanone a Jordánsku, kde sa zameriavajú na potreby sýrskych utečencov predstavujúcich čoraz väčšiu záťaž pre krajiny susediace so Sýriou. Polovica z uvedenej sumy je určená práve pre utečencov a "hostiteľské komunity" v Turecku, Libanone, Jordánsku a Iraku, zatiaľ čo z druhej časti majú mať prospech obyvatelia samotnej Sýrie. Komisia spolu s jednotlivými členskými štátmi EÚ tak vyčlenili pre Sýrčanov v núdzi doteraz už vyše 3,12 miliardy eur. "Zmierniť utrpenie obetí sýrskej krízy bolo mojou najvyššou prioritou od prvého dňa vo funkcii," povedal Stylianídes úradujúci od novembra.

 

Neutíchajúci konflikt v Sýrii odštartovali protivládne nepokoje v marci 2011 a počas roka 2014 sa hľadanie riešenia stalo ešte naliehavejším po tom, ako veľkú časť krajiny ovládla extrémistická organizácia Islamský štát. Posledná bilancia OSN z uplynulého roka odhaduje celkový počet mŕtvych od vypuknutia vojny na vyše 200 000, zatiaľ čo 3,3 milióna Sýrčanov podľa nej utieklo do zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies