Pre summit v piatok zavrú múzeá a galérie v hlavnom meste

NETKY.SK • 15 September 2016, 10:36 • 2 min
Pre summit v piatok zavrú múzeá a galérie v hlavnom meste

BRATISLAVA - Múzeá a galérie v centre hlavného mesta sa v piatok 16. septembra pre summit zatvoria. Zatvorené budú niektoré z múzeí, patriacich pod Slovenské národné múzeum (SNM), Slovenská národná galéria a aj Galéria mesta Bratislavy (GMB), agentúre SITA to potvrdili priamo v zmienených inštitúciách.

slovakia

left justify in out

Netýka sa to však všetkých, napríklad Múzeum mesta Bratislavy v piatok otvorí ako zvyčajne od 10:00 a pre záujemcov bude k dispozícií do 17: 00. Pod múzeum patria viaceré expozície umiestnené medzi iným v Starej radnici, v Michalskej veži, v dome U dobrého pastiera, ale aj na Hrade Devín a inde. Záujemcovia o návštevu niektorej kultúrnej inštitúcie v hlavnom meste by si radšej mali vopred overiť, či v piatok majú otvorené. Počas dnešného štátneho sviatku Sedembolestnej Panny Márie budú galérie i múzeá v Bratislave pracovať podľa svojich návštevných hodín, väčšina z nich je otvorená.


Dôvodom, pre ktoré SNM, SNG aj GMB v piatok zatvoria, sú bezpečnostné opatrenia počas Bratislavského summitu. Galéria mesta Bratislavy sa obáva, že by sa do nej návštevníci mali komplikovanú dopravu. Slovenská národná galéria leží na dunajskom Rázusovom nábreží, cez ktoré budú prechádzať kolóny s účastníkmi summitu. Viaceré budovy národného múzea sa zas nachádzajú blízko miesta stretnutia lídrov 27 štátov EÚ (bez účasti Veľkej Británie, pozn. redakcie), alebo ležia na trasách, po ktorých sa delegácie štátnikov budú presúvať a zatvoriť sa museli aj z bezpečnostných dôvodov. V piatok 16. septembra sa tak pre verejnosť uzavrie sídelná budova Slovenského národného múzea (SNM) na Vajanského nábreží 2, kde sa popri riaditeľstve múzea nachádza i Prírodovedné múzeum SNM a tiež Detské múzeum. Pre rokovania situované na Bratislavskom hrade budú zatvorené expozície SNM - Historického múzea na Hrade. Návštevníci sa z dôvodu dopravných obmedzení nedostanú ani do múzeí SNM na Žižkovej ulici v bratislavskom podhradí, a to Hudobného múzea, Archeologického múzea, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Múzea kultúry karpatských Nemcov. Zatvorená bude aj Knižnica SNM v sídelnej budove SNM a Archív SNM pracujúci na Žižkovej ulici. Ostatné múzea zo siete SNM v hlavnom meste by mali byť otvorené ako zvyčajne. Viac podrobností možno nájsť na webstránke národného múzea https://www.snm.sk.


Polícia verejnosti neodporúča v piatok cestovať do hlavného mesta a problematická bude aj doprava v Bratislave, počas presunu delegácii účastníkov summitu sa totiž budú uzatvárať celé trasy vrátane časti diaľnice D1 a aj letisko. Aj z tohto dôvodu bude počas piatku, ktorý je zároveň prvým dňom Európskeho týždňa mobility, verejná mestská doprava aj prímestská pre všetkých bez rozdielu zadarmo. cestujúci sa však musia pripraviť na možné zdržania a zmeny trás autobusov, električiek a aj trolejbusov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies