Pre summit prezidentov zatvoria Hrad pre verejnosť

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 10:47 • 2 min
Pre summit prezidentov zatvoria Hrad pre verejnosť

BRATISLAVA - Počas prezidentského summitu, ktorý bude v Bratislave v stredu a štvrtok, uzatvoria pre verejnosť Bratislavský hrad.

slovakia

left justify in out

Stretnutie prezidentov si tiež vyžiada čiastočné obmedzenie cestnej premávky v tých úsekoch, kde sa budú štátnici pohybovať. V stredu 12. júna popoludní a večer môžu vodiči počítať s čiastočným obmedzením v doprave na Nábreží gen. Ludvíka Svobodu a v okolí Reduty. Od 17:00 do 22:00 uzatvoria Mostovú ulicu pre autá a pre električky. Obchádzku pre vozidlá, ktoré idú do hotela Carlton a do garáží, bude regulovať polícia, zdržanie môže trvať najviac päť minút. Ako ďalej informovala agentúru SITA hovorkyňa rezortu vnútra Lucia Garajová, vo štvrtok 13. júna ráno a popoludní treba počítať s čiastočným obmedzením premávky na Nábreží gen. Ludvíka Svobodu a v okolí Bratislavského hradu.

Najväčšia protokolárna akcia v histórii samostatnosti Slovenska sa začína 12. júna večerným slávnostným koncertom v bratislavskej Redute, pred ktorým vystúpi stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy s prejavom o spolupráci únie so susednými štátmi a o budúcnosti EÚ. Účasť na Slovakia Summit 2013 potvrdilo 19 pozvaných hostí - prezidenti Rakúska, Rumunska, Čiernej Hory, Estónska, Macedónska, Litvy, Chorvátska, Ukrajiny, Poľska, Lotyšska, Bulharska, Moldavska, Maďarska, Srbska, Albánska, Slovinska, Česka, predseda Predsedníctva Bosny a Hercegoviny a predstaviteľka Kosova Atifete Jahjaga. Účasť potvrdilo aj 13 manželiek hláv štátov. 

Všetky delegácie budú spať v hoteli Kempinski Hotel River Park, podľa riaditeľa protokolu kancelárie prezidenta Petra Priputena je dôležité z bezpečnostného i transportného hľadiska mať hostí pod jednou strechou. Na bratislavské letisko priletí 13 delegácií, štyri pôjdu cez rakúsky Schwechat a maďarský a rakúsky prezident prídu autom. Prezidentská kancelária požiadala magistrát hlavného mesta, aby si prešiel trasy, po ktorých budú chodiť prezidentské kolóny a aby tie cesty opravili. 

Organizácia 18. stredoeurópskeho summitu hláv štátov vyjde podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača na niekoľko stoviek tisíc eur. "Náklady budeme vedieť zosumarizovať až po vyfakturovaní tovarov a služieb," povedal agentúre SITA Trubač. Prezidenti budú na summite diskutovať o kľúčových politických, hospodárskych, sociálnych a bezpečnostných otázkach spojených s pokrízovým vývojom nášho regiónu i kontinentu. Zamerajú sa na hľadanie impulzov pre obnovu udržateľného rastu a prevenciu opakovania sa podobných ekonomických a finančných kríz v budúcnosti. Tiež sa budú zamýšľať, do akej miery hlbšia ekonomická integrácia pomôže riešiť súčasné ekonomické a sociálne problémy regiónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies