Pre štrajk na ŠTS zrušili dve medializované pojednávania

NETKY.SK • 17 Február 2015, 14:53 • 2 min
Pre štrajk na ŠTS zrušili dve medializované pojednávania

BRATISLAVA - Z dôvodu výstražného štrajku zamestnancov súdov, do ktorého sa zapoja aj zamestnanci Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, budú vo štvrtok 19. februára na ŠTS zrušené dve mediálne známe pojednávania.

slovakia

left justify in out

V ten deň sa nebude pojednávať v kauze zločineckej skupiny východoslovenského bosa Róberta O. a spol. Nový termín procesu ešte nie je vytýčený. Zároveň vo štvrtok je zrušené aj verejné zasadnutie, na ktorom sa mala schvaľovať dohoda o vine a treste s trojicou obvinených z ovplyvňovania futbalových zápasov - Michalom D., Ivanom H. a Marekom B. Zasadnutie je najnovšie naplánované na prvú polovicu marca.
     

Naopak, na ŠTS na pracovisku Banská Bystrica bude pokračovať megaproces s obžalovaným bosom bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbertom L., alias Kýblom, a spol., ktorí sú obžalovaní z viacerých vrážd. Toto hlavné pojednávanie sa uskutoční, keďže asistentka predsedu súdu má pohotovosť a nemôže štrajkovať.
     

Do výstražného štrajku by sa mala zapojiť väčšina zamestnancov ŠTS, približne 35 ľudí. Predseda ŠTS Oldřich Kozlík prijal opatrenia na zabezpečenie chodu súdu, čo znamená, že bude zabezpečená podateľňa a pohotovosť. Do práce nastúpia sudcovia a vedúci pracovníci, ktorým zákon štrajkovať neumožňuje.
       

Výstražný štrajk zamestnancov súdov sa uskutoční vo štvrtok 19. februára. Termín v pondelok (16. 2.) oznámila predsedníčka Odborového zväzu justície Marta Božková. Zapoja sa do neho zamestnanci všetkých 62 okresných a krajských súdov na Slovensku, ktorí v tento deň neprídu do práce.
     

Odborári z taktických dôvodov nechceli spresniť deň štrajku skôr ako tri dni pred jeho konaním. "Činnosť súdov bude zabezpečovať vedenie súdu, zamestnanci nebudú tento deň v práci," uviedla pre TASR Božková. Podľa nej sa nič nezmenilo na ich minulotýždňovom oznámení, že do štrajku sa zapojí 93,2 percenta zamestnancov všeobecných súdov. Malo by ísť o zhruba 3700 z celkovo 4000 súdnych úradníkov.
     

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami - zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies