Pre spor s Babišom sa ÚPN obráti na Ústavný súd

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 15:15 • 2 min
Pre spor s Babišom sa ÚPN obráti na Ústavný súd

BRATISLAVA - Ústav pamäti národa (ÚPN) sa v súvislosti so sporom s českým ministrom financií Andrejom Babišom rozhodol obrátiť na Ústavný súd SR. Ako agentúru SITA informoval hovorca ÚPN Peter Juščák, sťažnosťou sa domáhajú zrušenia februárového rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, ktorým zamietli mimoriadne dovolanie ústavu. V prípade vyhovenia ústavnej sťažnosti by sa spor dostal opätovne na najvyšší súd.

slovakia

left justify in out

"Ako predseda Ústavu pamäti národa nemôžem dovoliť, aby bola naša minulosť prekresľovaná kontroverznými súdnymi rozhodnutiami. Zvlášť nie za okolností, ktoré sa udiali na najvyššom súde tesne pred vydaním rozhodnutia. Ak by som sa s týmto rozhodnutím najvyššieho súdu uspokojil, nemohol by som sa pozrieť do očí ľuďom, ktorí za minulého režimu nespravodlivo trpeli," uviedol predseda správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák. ÚPN podľa neho považuje rozhodnutie najvyššieho súdu za nezákonné a je toho názoru, že najvyšší súd mal dovolanie vecne prejednať a rozhodnutia nižších súdov v kauze Babiš z dôvodu závažných procesných pochybení zrušiť. Konanie vedené na najvyššom súde bolo podľa ÚPN sprevádzané viacerými pochybnými okolnosťami, ktoré ústav považuje za veľmi neštandardné. "Najvyšší súd z vlastnej iniciatívy požiadal Ministerstvo vnútra SR o zbavenie mlčanlivosti bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí vypovedali v prospech pána Babiša na okresnom súde. Týmto postupom chcel najvyšší súd dodatočne napraviť nezákonné výsluchy uvedených svedkov. Navyše, k tomuto spornému kroku najvyšší súd pristúpil bez toho, aby sa k nemu mohol Ústav pamäti národa reálne vyjadriť," uvádza vo svojom stanovisku ÚPN. Najvyšší súd podľa ústavu o celej kauze rozhodol len dva pracovné dni po tom, ako im doručil sporné rozhodnutie o zbavení mlčanlivosti.

Najvyšší súd SR vo februári odmietol mimoriadne dovolanie Ústavu pamäti národa v rámci sporu s českým ministrom financií Andrejom Babišom o evidenciu v spisoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Ústav následne vyjadril znepokojenie nad postupom najvyššieho súdu s tým, že podľa nich najvyšší súd legalizoval nezákonné výpovede bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí vypovedal v prospech Babiša.

Minister financií ČR Andrej Babiš v júni 2015 opätovne na súde uspel v spore s Ústavom pamäti národa. Krajský súd v Bratislave totiž potvrdil rozsudok Okresného súdu Bratislava I z júna 2014, podľa ktorého bol neoprávnene evidovaný v spisoch ŠtB. "Z dôkazov vyplynulo, že navrhovateľ (Babiš, pozn. SITA) aktívne nepôsobil ako vedomý tajný spolupracovník, nikdy nepodpísal záväzok k spolupráci, neudržiaval s pracovníkmi ŠtB konšpiratívny styk. Jeho vedenie ako agenta je tak v rozpore so skutočným stavom," vyhlásil v odôvodnení predseda senátu. Vedomú spoluprácu Babiša s ŠtB podľa neho popreli aj svedkovia, ktorí v minulosti v ŠtB pôsobili. Podľa predsedu senátu tiež ÚPN musí znášať riziká spojené s vykonávaním svojej činnosti. "Plnenie povinností nevylučuje zodpovednosť žalovaného za zásah do osobnostných práv v prípadoch neoprávnenej evidencie v materiáloch ŠtB. Právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, dobrej povesti a mena sú základným ľudským právom," dodal. Babiš žaloval ÚPN za to, že je neoprávnene evidovaný ako agent Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Spis zo zväzkov ŠtB s krycím menom Bureš bol údajne vedený na Babiša. V októbri 2015 podal ÚPN v tejto veci mimoriadne dovolanie na Najvyšší súd SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies