Pre sopečné erupcie sú v Indonézii uzavreté tri letiská

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 00:29 • 2 min
Pre sopečné erupcie sú v Indonézii uzavreté tri letiská

JAKARTA - Erupcie dvoch sopiek si dnes v Indonézii vyžiadali uzavretie letísk na troch miestach vrátane Surabaje, druhého najväčšieho mesta v krajine.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu indonézskeho ministerstva dopravy Juliusa Adravidu Baratu, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, ochromil letiská v Surabaji a Malangu na východe Jávy popol z vulkánu Raung patriaceho medzi najaktívnejšie v regióne. Terajšia aktivita trvá už od konca júna, pričom oblak sutín a popola dosiahol dvojkilometrovú výšku. V súvislosti s erupciami sopky Raung minulý týždeň prerušili prevádzku taktiež letiská na ostrovoch Bali a Lombok.

 

Letisko v meste Ternate na severe súostrovia Moluky dnes uzavreli po prebudení blízkej sopky Gamalama. Popol predstavujúci nebezpečenstvo pre motory lietadiel vychrlila do výšky jeden a pol kilometra.

 

Sopky narušili dopravu v období, keď vrcholia každoročné presuny miliónov Indonézanov za rodinami oslavujúcimi koniec moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Indonézia je najľudnatejšou moslimskou krajinou sveta. Na tamojších ostrovoch sa nachádza viac ako 130 činných sopiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona