Pre Slovákov sa internet stal neoddeliteľnou súčasťou života

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 13:07 • 2 min
Pre Slovákov sa internet stal neoddeliteľnou súčasťou života

BRATISLAVA - Internet je pre Slovákov neoddeliteľnou súčasťou života, také sú zistenia prieskumu „Internet v každodennom živote“ spoločnosti Google.

slovakia

left justify in out

Až tri štvrtiny slovenských používateľov internetu sa k nemu pripája pravidelne a 61 % respondentov priznalo, že sa pripája na internet každý deň, pričom takmer polovica z nich si už život bez internetu ani nedokáže predstaviť.

 

Slováci najradšej chodia na internet doma (98 %) na počítači (97 %). Na internete najčastejšie vyhľadávajú informácie (87 %), komunikujú s priateľmi a rodinou (79 %), využívajú internetbanking (73 %), čítajú správy (68 %) a pozerajú videá na YouTube (62 %). 

 

Aj keď počítače a notebooky sú stále dominantnými zariadeniami, 58 % pravidelných slovenských používateľov internetu k nemu pristupuje aj cez smartfóny/mobilné telefóny a takmer každý tretí používa tablet. Muži častejšie ako ženy vlastnia smartfón, čo môže byť aj jedným z dôvodov, prečo muži používajú internet vo väčšej miere v každodenných situáciách. Internet používajú v dopravných prostriedkoch, na dovolenke, či dokonca aj počas nakupovania. Takmer polovica opýtaných Slovákov dokonca uviedla, že sú na internet pripojení neustále, aby im nič podstatné neuniklo.

 

Medzi mužmi a ženami sú isté odlišnosti pokiaľ ide o využívanie internetu v každodennom živote – ženy využívajú internet častejšie na komunikáciu a zdieľanie fotografií. Internet je pre ženy aj dôležitým zdrojom receptov. Na druhej strane, muži častejšie ako ženy využívajú internet pri mnohých aktivitách a v rôznych situáciách – najviac na komunikáciu s priateľmi, používanie internet bankingu, čítanie správ, či hľadanie informácií na online mapách.

 

Na základe výsledkov prieskumu aj z ďalších krajín možno povedať, že sa Slováci až tak nelíšia od svojich susedov v Česku, čo sa týka využívania internetu. Na druhej strane, Poliaci mierne zaostávajú v jeho každodennom využívaní. V porovnaní s Českom využívajú internet vo väčšej miere cez mobilné zariadenia, ako napríklad smartfóny a tablety a takisto sú častejšie pripojení na internet mimo bydliska. Zaujímavosťou je, že na Slovensku je omnoho viac ľudí starších ako 50 rokov aktívnych na internete (34 %) ako v prípade českých susedov (25 %).

 

Prieskum uskutočnila spoločnosť IIBR na Slovensku, v Česku, Poľsku, Maďarsku a Rumunsku s využitím metódy zberu dát CAWI (prieskum online). Prieskum bol súčasťou projektu „Internet v každodennom živote“. Do prieskumu bolo zapojených 1000 respondentov z každej krajiny vo veku 15 a viac rokov, ktorí využívajú internet často. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona