Pre slabozrakých žiakov pripravujú ďalších 16 učebníc

NETKY.SK • 1 November 2013, 16:16 • 2 min
Pre slabozrakých žiakov pripravujú ďalších 16 učebníc

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva od roku 2011 zabezpečilo prepis 28 titulov nových reformných učebníc do Braillovho písma, pripravuje sa prepis ďalších 16.

slovakia

left justify in out

Ďalšie učebnice v Braillovom písme by sa mohli dostať k zrakovo postihnutým žiakom. Pripravuje sa totiž prepis 16 titulov nových reformných učebníc, na ich nákup má ministerstvo školstva uzatvorené zmluvy s vydavateľstvami. Medzi nimi je matematika pre tretí, štvrtý, šiesty, siedmy a ôsmy ročník, fyzika a chémia pre šiestakov a biológia pre piatakov. Gymnazisti so zrakovým postihnutím budú mať k dispozícii matematiku pre prvý a druhý ročník, informuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Ministerstvo pre slabozrakých žiakov zabezpečilo od roku 2011 prepis 28 titulov nových reformných učebníc do Braillovho písma. Na prvom stupni základných škôl sa žiaci so zrakovým postihnutím učia napríklad z učebnice slovenského jazyka a vlastivedy vo všetkých ročníkoch. Druháci majú okrem toho aj čítanku, matematiku a prírodovedu. Na druhom stupni môžu všetky ročníky využívať literárnu výchovu a žiaci piateho až ôsmeho ročníka geografiu. Piataci a šiestaci majú tiež učebnicu slovenského jazyka, dejepisu, občianskej náuky a hudobnej výchovy. 

Okrem prepisov učebníc majú školáci k dispozícii aj elektronické verzie niektorých učebníc pre slabozrakých. Žiaci používajú napríklad literárnu výchovu pre celý druhý stupeň a geografiu pre piaty až ôsmy ročník. V súčasnosti tiež pripravujú elektronickú verziu učebnice matematiky pre prvý a druhý ročník gymnázia. 

"Ministerstvo plánuje postupne rokovať a uzatvárať zmluvy s vydavateľmi na nákup ďalších titulov učebníc v Braillovom písme, keďže klasické učebnice nevyhovujú špecifickým potrebám žiakov so zrakovým postihnutím. Prepis učebníc do Braillovho písma je zložitý proces, pričom mnohé učebnice je potrebné najskôr prispôsobiť výchovno-vzdelávacím potrebám žiakov so zrakovým postihnutím," uvádza hovorca Kaliňák.

Učebnice pre bežných žiakov ministerstvo zabezpečuje súťažou cez verejné obstarávanie. Podľa jej výsledkov potom uzatvára s úspešným vydavateľstvom zmluvu na zabezpečenie tvorby a vydania učebnice. Výhradnými právami k učebnici disponuje vydavateľstvo na základe autorom udeleného súhlasu na použitie diela podľa autorského práva. "Rokovať o zabezpečení nákupu reedícií klasických učebníc, ako aj zabezpečení ich prepisu do Braillovho písma a iných vhodných foriem pre nevidiacich a slabozrakých žiakov preto môže ministerstvo v zmysle príslušnej legislatívy len s tým subjektom, ktorému autor udelil súhlas na použitie tohto diela," vysvetľuje Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies