Pre školstvo je kľúčové vyriešenie financovania, tvrdia školské organizácie

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 10:09 • 2 min
Pre školstvo je kľúčové vyriešenie financovania, tvrdia školské organizácie

BRATISLAVA - Kľúčovým a nevyhnutným predpokladom pre ďalší rozvoj školstva je jednoznačne uspokojivé vyriešenie financovania školstva a osobitne platov pedagogických a odborných zamestnancov. Tvrdia to zástupcovia 31 organizácií a iniciatív pôsobiacich v slovenskom školstve v spoločnom komuniké. Upozorňujú, že programové vyhlásenie vlády nemá dostatočné finančné krytie.

slovakia

left justify in out

"Zámery deklarované v Programovom vyhlásení vlády na roky 2016 – 2020 nemajú dostatočné finančné krytie, a preto ich realizácia nebude možná. Dlhodobo pretrvávajúce problémy v školstve sa týmto len prehĺbia," uvádzajú školské organizácie vo vyhlásení, ktoré podpísali napríklad Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Združenie katolíckych škôl Slovenska, Asociácia súkromných škôl a školských zariadení, Asociácia riaditeľov štátnych gymnázií SR, Slovenská komora učiteľov, Iniciatíva slovenských učiteľov, Študentská rada vysokých škôl a ďalší.

 

V programovom vyhlásení vlády (PVV) sa uvádza, že platy učiteľov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a pedagógov vo vysokom školstve by sa mali od 1. septembra tohto roku a od 1. januára 2018 každoročne zvýšiť v priemere o šesť percent. Vláda v dokumente konštatuje, že je rozhodnutá spojiť realizáciu zásadných vnútorných zmien s pravidelným medziročným zvyšovaním verejných zdrojov do výchovy a vzdelávania tak, aby celkový objem zvýšenia za volebné obdobie dosiahol dve miliardy eur. A taktiež, aby úroveň verejných zdrojov, vkladaná ročne do školstva, na konci volebného obdobia v roku 2020 bola porovnateľná s priemerom krajín EÚ.

 

Na ministerstve školstva sa v súvislosti s PVV uskutočnia vo štvrtok (19.5.) okrúhle stoly so zástupcami školského prostredia. Školské organizácie a iniciatívy by spolu so zástupcami rezortu školstva mali diskutovať o úlohách v rámci PVV a harmonogramu ich plnenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies