Pre skládku vo Vrakuni sa dnes začalo s kontrolou studní

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 12:32 • 2 min
Pre skládku vo Vrakuni sa dnes začalo s kontrolou studní

BRATISLAVA - Výskumný ústav vodného hospodárstva začal dnes kontrolovať vybrané domové studne v blízkosti skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni. Envirorezort tak reaguje na obavy miestnych obyvateľov. Lokalitu okrem toho dlhodobo monitoruje Štátny geologický ústav Dionýza Štúra.

slovakia

left justify in out

"Výsledky analýz zo studní budú známe v priebehu 15 pracovných dní. Ďalšie vzorky budú odobraté a analyzované v nasledujúcich pracovných dňoch," uviedla generálna riaditeľka Výskumného ústavu vodného hospodárstva Ľubica Kopčová. Vzorky zanalyzujú v Národnom referenčnom laboratóriu pre oblasť vôd na Slovensku, kde skontrolujú viaceré organické ukazovatele, ako sú prchavé chlórované uhľovodíky či organochlórované pesticídy.

 

Spustenie doplnkových kontrol vybraných studní minulý týždeň avizoval šéf envirorezortu László Sólymos (Most-Híd). Podľa jeho slov ide o reakciu na obavy obyvateľov a odpoveď na šíriace sa nepresnosti a polopravdy v súvislosti so skládkou. Vrakunčanov uistil, že sa nič nezanedbáva. Výber studní nebol náhodný, odborníci vytypovali také, aby čo najlepšie doplnili už doteraz získané údaje.

 

Rozloha skládky, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní bratislavských mestských častí Vrakuňa a Ružinov, je približne 4,65 hektára. Kontaminačným mrakom je podľa ministerstva zasiahnutá Vrakuňa, Podunajské Biskupice a Ružinov. Rezort preto vyzval miestnych obyvateľov, aby nepoužívali vodu zo studní na polievanie koreňovej a listovej zeleniny, kúpanie, sprchovanie či napúšťanie bazénov. Na sanáciu skládky prebieha aktuálne verejné obstarávanie.

 

Na prípadné otázky verejnosti odpovedia odborníci z ministerstva na mailovej adrese vrakuna@enviro.gov.sk, envirorezort zriadil v tejto súvislosti aj špeciálnu podstránku na svojom webe na adrese www.minzp.sk/vrakuna/.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies