Pre škandál so spotrebou paliva očakáva Mitsubishi ročnú stratu cez miliardu eur

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 15:30 • 2 min
Pre škandál so spotrebou paliva očakáva Mitsubishi ročnú stratu cez miliardu eur

TOKIO - Japonská automobilka Mitsubishi Motors očakáva za súčasný obchodný rok 2016/2017 stratu vo výške 145 miliárd jenov (1,23 miliardy eur). Dôvodom sú vysoké náklady spojené so škandálom okolo vylepšovania údajov o spotrebe paliva. Informovali o tom agentúra DPA a portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

Bola by to prvá strata za posledných osem rokov, pričom za minulý obchodný rok, ktorý sa skončil 31. marca, vykázala Mitsubishi čistý zisk 72,6 miliardy jenov. Automobilka zároveň očakáva, že prevádzkový zisk dosiahne len okolo 25 miliárd jenov oproti zisku za obchodný rok 2015/2016 na úrovni 81,9 miliardy jenov.

 

Aj v prípade tržieb počíta firma s horšími výsledkami než zaznamenala za minulý obchodný rok. V roku 2016/2017 ich očakáva na úrovni 1,9 bilióna jenov, čo by znamenalo pokles o 16 %. Spoločnosť totiž predpokladá, že v dôsledku škandálu klesne predaj jej vozidiel na domácom trhu v súčasnom obchodnom roku o 41 %.

 

Mitsubishi najskôr v apríli priznala, že falšovala údaje o spotrebe paliva pri štyroch minivozidlách, z toho dva modely boli vyrábané pre automobilku Nissan. Tieto autá sú populárne najmä v Japonsku.

 

Škandál sa neskôr rozšíril aj na ďalšie modely. Minulý týždeň firma priznala, že "k pochybeniam" pri údajoch o spotrebe paliva dochádzalo v posledných 10 rokoch pri 20 modeloch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies