AKTUALIZOVANÉ Hurikán Irma dosiahol v Karibiku už piatu kategóriu, guvernér Floridy vyhlásil stav ohrozenia

NETKY.SK • 5 September 2017, 15:44 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Hurikán Irma dosiahol v Karibiku už piatu kategóriu, guvernér Floridy vyhlásil stav ohrozenia

MIAMI - V dôsledku potenciálnej hrozby, ktorú predstavuje silnejúci hurikán Irma, vyhlásil guvernér Floridy Rick Scott v pondelok v tomto americkom štáte stav ohrozenia.

slovakia

left justify in out

Hurikán Irma dnes dosiahol piatu kategóriu, keď smeroval do severovýchodnej oblasti Karibiku a postupne k pobrežiu USA.

 

Vietor, ktorý ho sprevádzal, zosilnel a nabral maximálnu stálu rýchlosť až 280 kilometrov za hodinu. Hurikán sa dnes nachádzal približne 440 kilometrov od ostrova Antiqua a pohyboval sa rýchlosťou 22 kilometrov za hodinu.

 

Úrady varovali, že by mohol so sebou priniesť 25 centimetrov zrážok, mohol by spôsobiť zosuvy pôdy, povodne a taktiež vlny až do výšky sedem metrov. Vládni predstavitelia začali na niektorých ostrovoch s evakuáciami.

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí informuje slovenských občanov nachádzajúcich sa v oblasti východného a severného Karibiku, že od dnes od večerných hodín až do začiatku budúceho týždňa môže túto oblasť zasiahnuť hurikán Irma.

 

"Je preto vhodné zvážiť cesty do krajín Antigua a Barbuda, Sv. Krištof a Nevis, ako aj na ostrovy Portoriko, Anguilla, Montserrat, Sv. Martin, Guadaloupe, Britské panenské ostrovy a Americké panenské ostrovy. V závislosti od vývoja trajektórie a sily hurikánu odporúčame dodržiavať pokyny civilnej ochrany na Bahamách, v Dominikánskej republike, na Haiti, na Kube či na Floride," uvádza sa na stránke ministerstva zahraničných vecí s tým, že viac informácií a aktuálnu predpoveď vývoja frontálneho systému možno sledovať na www.nhc.noaa.gov .

V prípade núdze občania SR môžu kontaktovať núdzovú linku zastupiteľského úradu v Havane + 53 526 30584. V prípade Portorika, Floridy a Amerických panenských ostrovov môžu občania SR kontaktovať núdzovú linku veľvyslanectva vo Washingtone, D.C. č.t. +1 202 361 6298.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zároveň vyzýva slovenských občanov, aby v prípade cestovania do uvedených oblastí využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke rezortu.
 

"Hurikán Irma je veľká a život ohrozujúca búrka a Florida musí byť pripravená," uviedol Scott vo svojom vyhlásení.

 

Vyhlásenie stavu ohrozenia má zabezpečiť, aby štátne, federálne a miestne inštitúcie boli schopné spolupracovať a miestne obyvateľstvo malo prístup k zdrojom bez zbytočnej byrokracie. "Na Floride sa vždy pripravujeme na najhoršie a dúfame, že to dobre dopadne. Hoci presná dráha Irmy nie je zatiaľ známa, nemôžeme si dovoliť byť nepripravení," konštatoval Scott.

 

Guvernér Britských panenských ostrovov zase vyzval obyvateľov ich najsevernejšieho ostrova Anegada, aby z neho odišli, ak je to možné. Dodal tiež, že hurikán prejde aj oblasťou vzdialenou 56 kilometrov od hlavného mesta súostrovia Road Townu. Na ostrovoch Antigua a Anguilla úrady nakázali zavrieť školy. Na Amerických Panenských ostrovoch sa školský rok začne namiesto utorka v piatok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies