Pre sanáciu envirozáťaží by sa mohli vyvlastňovať súkromné pozemky

NETKY.SK • 31 Január 2018, 06:05 • 2 min
Pre sanáciu envirozáťaží by sa mohli vyvlastňovať súkromné pozemky

BRATISLAVA - Súkromné pozemky, na ktorých sa nachádzajú environmentálne záťaže, bude môcť štát od marca vyvlastniť v prípade, že ich majitelia nebudú súhlasiť s odstránením.

slovakia

left justify in out

Opatrenie pripravil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), do praxe ho chce dostať v zrýchlenom legislatívnom konaní. Materiálom z envirorezortu by sa mala v stredu zaoberať vláda a neskôr aj parlament na aktuálnej schôdzi.

 

Návrh podľa Sólymosa reaguje aj na situáciu s plánovanou sanáciou skládky v bratislavskej Vrakuni, kde je problém pri stavebnom konaní pri troch pozemkoch. "Myslím si, že neexistuje väčší verejný záujem, ako je sanácia skládky nebezpečného odpadu," povedal nedávno. Prípadom vrakunskej skládky argumentuje ministerstvo aj potrebu zrýchleného legislatívneho konania.

 

Slovensko chce efektívnejšie zaisťovať majetok v trestnom konaní, v budúcnosti by ho malo spravovať Finančné riaditeľstvo SR. Celkom novú úpravu v tejto oblasti presadzuje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), k jej návrhu zákona o zaistení majetku a správe zaisteného majetku sa po štvrťroku vráti vláda.

 

Po dodatočnej diskusii z neho vypadlo ustanovenie, podľa ktorého by o zaistení majetku mohol rozhodovať aj policajt, čo navrhovala polícia a prokuratúra. Zavádzajú sa však nové zaisťovacie inštitúty, sprísňuje skutková podstata trestného činu marenia výkonu správy daní a rozširuje možnosť využitia agenta, čím sa do slovenskej legislatívy zapracovávajú opatrenia Akčného plánu boja proti daňovým podvodom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies