Pre ruské sankcie vyčíslili zatiaľ tri firmy škodu 2,3 milióna

NETKY.SK • 21 August 2014, 09:47 • 2 min
Pre ruské sankcie vyčíslili zatiaľ tri firmy škodu 2,3 milióna

BRATISLAVA – Pre stratu exportných trhov v súvislosti s ruskými sankciami na dovoz potravín z EÚ nahlásili ministerstvu pôdohospodárstva škody zatiaľ tri slovenské firmy. Ide o spoločnosti Rajo Bratislava, Senoble Zvolen a Gemer Rimavská Sobota.

slovakia

left justify in out

"Zatiaľ udávajú škodu vo výške celkovo 2,3 milióna eur," vyčíslil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD).

 

Čo sa týka slovenského trhu, ten aktuálna situácia zatiaľ podľa jeho slov veľmi nepostihla. Aj keď sa prvé deformácie objavili pri čerstvej zelenine a ovocí, najmä jablkách. Rezort má zatiaľ hlásené dopady alebo straty vo výške 11,5 milióna eur. Masívny dovoz potravín ale na slovenský trh ešte neprišiel, zdôraznil minister.

 

Podľa riaditeľa Štátnej potravinovej a veterinárnej správy Jozefa Bíreša v posledných dvoch týždňoch vzrástol záujem o dovoz potravín z Ukrajiny. Jednotliví dovozcovia sa pýtajú na legislatívu a podmienky dovozu výrobkov na Slovensko. "Je veľký záujem o dovoz hydinového mäsa všetkého druhu," priblížil. EÚ podľa jeho slov zatiaľ schválila tri podniky, ktoré môžu dovážať do krajín únie. Ukrajina inak nemá povolené dovážať bravčové, hovädzie a iné druhy mäsa. Záujem je však aj o dovoz rýb, ktorý povolený je.

 

Slovensko od 11. augusta zvýšilo kontroly na dovážané tovary. Za osem dní, teda od 11. do 18. augusta prebehlo na cestách celkovo 23 kontrol, pri ktorých sa prezrelo 141 zásielok a 217 druhov potravín. Celkovo sa skontrolovalo 377 ton potravín a našlo sa 24 nezrovnalostí. Vrátená ale nebola žiadna zásielka, všetky boli schopné pokračovať do cieľa, na mieste však bolo udelených 27 pokút.

 

Kontrolóri sa zamerali aj na nahlášky dovozov. Každý dovozca je totiž povinný nahlásiť dovoz 24 hodín pred doručením. Za rovnaké obdobie ôsmich dní sa v tejto súvislosti prezrelo 181 nahlášok dovozov, pochybenia sa našli v piatich prípadoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona