Pre rekordný príliv migrantov do Ceuty už povolali do akcie aj vojakov. Za dva dni sa tam dostalo asi 8 000 ľudí

NETKY.SK • 19 Máj 2021, 9:47 • 2 min
Pre rekordný príliv migrantov do Ceuty už povolali do akcie aj vojakov. Za dva dni sa tam dostalo asi 8 000 ľudí

CEUTA - Španielsko vyslalo vojakov do svojej severoafrickej enklávy Ceuta, ktorú zaplavili rekordné počty migrantov z Maroka.

slovakia

left justify in out

Podľa španielskych úradov sa do Ceuty za dva dni dostalo asi 8 000 ľudí. Tvrdia, že migranti, medzi ktorými je asi 1 500 maloletých, buď preplávali hraničné ploty, ktoré vyčnievajú do mora, alebo prešli pri odlive. Španielsky predseda vlády Pedro Sánchez sa zaviazal nastoliť poriadok. Španielsko tvrdí, že približne polovica migrantov bola poslaná späť do Maroka. Sánchez odcestoval do Ceuty a Melilly, aby sa vysporiadali s krízou, ktorá prehĺbila diplomatické napätie s Marokom.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Na ostrovček Lampedusa prišlo v priebehu 12 hodín vyše 1 200 migrantov

 

Maroko stiahlo svojho veľvyslanca pre konzultácie po tom, čo španielska ministerka zahraničia povedala vyslancovi o jej „znechutení“ z toho, čo sa stalo. Väčšina migrantov je údajne z Maroka. Španielske jednotky boli nasadené na pláž, aby pomohli hraničnej polícii v hlavnom vstupnom bode mesta Ceuta - Tarajal, na južnej strane enklávy.

Rodiny sa brodili vodou a dôstojníci španielskej Guardia Civil šli do mora, aby záchranili malé deti.

 

img

 

Minister vnútra Fernando Grande-Marlaska uviedol, že 200 vojakov a 200 ďalších policajtov sa chystá pomôcť bežným hraničným silám Ceuty s 1100 členmi. V enkláve žije asi 80 000 obyvateľov. Podľa večerných správ sa znížil počet ľudí, ktorí sa pokúšajú vstúpiť po mori. Niektorí migranti sa dobrovoľne vracali do Maroka, zatiaľ čo iných bolo vidieť, ako ich uniesli vojaci. Španielska enkláva Ceuta a Melilla sa stala magnetom pre afrických migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy.

 

Prečťítajte si tiež: Na Lampedusu opäť začínajú prichádzať húfy migrantov

 

Aj v utorok marocké bezpečnostné sily vo Fnidequ, susednom meste s Ceutou, vypálili slzný plyn, aby rozložili veľký dav migrantov k hraničnému plotu, informovala tlačová agentúra AFP. Pán Sánchez dostal podporu od vyšších úradníkov EÚ, predseda Európskej rady Charles Michel tweetoval: „Hranice Španielska sú hranicami Európskej únie.“ Európska komisárka pre vnútorné veci Ylva Johansson označila počet prichádzajúcich na Ceutu za „bezprecedentný“ a „znepokojujúci“, pričom podotkla, že „veľký počet z nich sú deti“.

 

Druhá enkláva

Do druhej enklávy Melilla vstúpilo v utorok cez jej južné mólo 86 subsaharských AfričanovMelilla má impozantný hraničný plot a niekoľko stoviek ďalších migrantov bolo blokovaných bezpečnostnými silami, informuje španielska agentúra Efe. Španielski predstavitelia, ktorých citoval Efe, uviedli, že marocké stráže pomohli španielskym silám v Melille. Španielske médiá uviedli, že inak to bolo v Ceute, kde stáli marockí pohraničníci a sledovali, ako migranti odchádzajú k moru, aby sa pokúsili dostať do enklávy.

 

img

 

Väčšina migrantov boli mladí muži, ale bolo tu aj niekoľko rodín. Mnohí používali nafukovacie kruhy a gumové člny. Do Ceuty začali prichádzať v pondelok v skorých ranných hodinách. Počas prechodu zomrel najmenej jeden. Minulý mesiac dorazilo do vstupného bodu Taruta v Ceute viac ako 100 migrantov. Väčšina z nich bola poslaná späť, s výnimkou asi 30 maloletých, ktorých vek bol potvrdený lekárskymi testami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona