Pre prvky neznášanlivosti bol tento karneval zo zoznamu UNESCO vyradený

NETKY.SK • 13 December 2019, 20:23 • 2 min
Pre prvky neznášanlivosti bol tento karneval zo zoznamu UNESCO vyradený

BOGOTA - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v dnešných hodinách zo svojho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva vyradila karneval, ktorý sa každoročne koná v belgickom meste Aalst.

slovakia

left justify in out

UNESCO rozhodnutie oznámilo vo vyhlásení v rámci svojho zasadnutia v kolumbijskej Bogote. Vo vyhlásení sa píše, že "UNESCO zostáva verné svojim princípom rovnosti, dôstojnosti a vzájomného rešpektu medzi národmi a odsudzuje všetky formy rasizmu, antisemitizmu či xenofóbie".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aalst Carnaval 2019 #Aalst #carnaval #oiljst #belgium #aalstcarnaval #aalstcarnaval2019

Príspevok, ktorý zdieľa Samson Tribe (@samson_tribe),

 

Karneval vo flámskom Aalste figuroval na zozname UNESCO od roku 2010. Podujatie sa tradične koná na záver fašiangov pred Popolcovou stredou, ktorou sa začína pôstne obdobie pred Veľkou nocou. Je jedným z najslávnejších európskych karnevalov a oslavou nespútaného humoru a satiry bez obmedzení: politici, duchovní, bohatí a verejne známi ľudia sú na ňom neúprosne zosmiešňovaní.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#aalstcarneval

Príspevok, ktorý zdieľa Tamás Simonyi (@chimiechimie),

 

Približne 40-tisícovú belgickú židovskú komunitu však tento rok obzvlášť pobúril alegorický voz s maskami karikujúcimi ortodoxných židov so zahnutými nosmi, ktorí sa viezli sediac na vreciach s peniazmi a "zlatom", čo vyvolalo silnú kontroverziu a kritiku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aalst Carnaval 2019 #Aalst #carnaval #oiljst #belgium #aalstcarnaval #aalstcarnaval2019

Príspevok, ktorý zdieľa Samson Tribe (@samson_tribe),

 

Túto inštaláciu kritizovali mnohé židovské organizácie. Podľa Európskej únie alegorický voz pripomenul 30. roky 20. storočia a nástup fašizmu. UNESCO označilo záležitosť za "očividne antisemitskú" a v decembri plánovalo zvážiť vyradenie karnevalu zo svojho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

 

 

Starosta Aalstu Christoph D'Haese, zvolený za nacionalistickú a separatistickú Novú flámsku alianciu (N-VA), sa v očakávaní rozhodnutia UNESCO už minulú nedeľu miesta na zozname zriekol. "Obyvatelia Aalstu sa stali terčom groteskných obvinení," povedal vo vyhlásení zaslanom belgickej televízii Oost. "Nie sme antisemitskí ani rasistickí. Všetci, ktorí s tým (takými tvrdeniami) súhlasia, konajú so zlým úmyslom. Aalst vždy bude hlavným mestom smiechu a satiry," dodal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#aalstcarnaval2019 #possensje #degroepvantstad

Príspevok, ktorý zdieľa Annelies Wy (@wyannelies),

 

Predseda Európskej židovskej asociácie (EJA) rabín Menachem Margolin starostu i vedenie mesta za takéto vyhlásenia skritizoval.

"Napriek rozsiahlej kritike, napriek jasnému grotesknému antisemitskému obrazu, napriek príležitosti prinajmenšom uznať napáchané zlo a ujmu, starosta vytrvalo vzdoruje a zosmiešňuje," uviedol rabín.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies