Pre prírodu sa črtá toto dôležité riešenie

NETKY.SK • 11 September 2020, 15:21 • 2 min
Pre prírodu sa črtá toto dôležité riešenie

Klimatické ciele by mali byť aj podľa poslancov Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Politici zvolení v eurovoľbách podporili, aby boli prísnejšie klimatické ciele už do roku 2030. Greenpeace očakáva, že Slovensko podporí zníženie emisií až o 65 percent maximálne do desiatich rokov. Predstavuje si to tak aj hovorkyňa Greenpeace Slovensko Patrícia Brandysová.

 

 

O 60 percent

Poslanci zasadajúci najmä v Bruseli a čiastočne v Štrasburgu vo štvrtok podporili zvýšenie cieľa znižovania emisií do roku 2030 o 60 percent. Ide o zvýšenie z doteraz platného cieľa vo výške 40 percent.

 

Nezávislý orgán

Výbor pre životné prostredie EP urobil podľa Greenpeace aj ďalší dôležitý krok, keďže zahlasoval za zavedenie nezávislého vedeckého orgánu. Jeho úlohou bude monitorovať Európsku úniu (EÚ), aby dosahovala klimatické ciele. Má dohliadnuť aj na to, aby sa dotovanie fosílnych palív skončilo najneskôr v roku 2025. Poslanec EP Michal Wiezik je presvedčený, že ekonomika kompatibilná s planétou je nevyhnutná. 
 

 

Dodržia sľuby?

"Po EP bude rada na členských štátoch. Keďže tri zo štyroch koaličných strán pred voľbami prisľúbili podporiť zníženie emisií až o 65 percent do roku 2030, očakávame, že svoje sľuby dodržia a Slovensko podporí ten najambicióznejší návrh na stole," prezradila za slovenskú pobočku Greenpeace jej programová riaditeľka Katarína Juríková.
 

Správny signál

Koordinátor klimatickej kampane Pavol Fábry dodal, že rozhodnutie je dôležitým signálom. Doslovne tento krok naznačuje, že európski lídri sa správajú zodpovedne a návrhy robia podľa podložených údajov.

 

 

Absencia času

Nazdáva sa však, že je dôležité, aby k tomu takto postavili všetky inštitúcie a členské štáty EÚ. "My už naozaj nemáme čas na nesplnené sľuby. Dôsledky klimatickej krízy pociťujeme už dnes, či už vo forme silných prívalových dažďov, sucha alebo horúčav. Je čas konať,” doplnila Juríková.
 

Výbor pre životné prostredie podľa aktivistov podporil aj záväznosť uhlíkovej neutrality pre všetky štáty EÚ. Greenpeace pripomína, že o aktualizácii týchto cieľov sa bude hlasovať medzi členskými krajinami pravdepodobne počas jesene.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies