Pre prílev migrantov sa v krajinách EÚ objavil rozsiahly výskyt rasizmu a xenofóbie

NETKY.SK • 30 September 2015, 12:39 • 2 min
Pre prílev migrantov sa v krajinách EÚ objavil rozsiahly výskyt rasizmu a xenofóbie

BRUSEL - Agentúra Európskej únie pre základné práva (FRA) dnes oznámila, že z prieskumu, ktorý vykonala, vyplýva, že EÚ v súčasnosti čelí rozsiahlemu výskytu rasizmu a xenofóbie.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na narastajúcu podporu xenofóbnych a protiimigrantských nálad medzi obyvateľmi krajín EÚ agentúra FRA v rámci osobitného príspevku k prvému výročnému kolokviu Európskej komisie o základných právach požaduje cielené zvyšovanie informovanosti, lepšie zhromažďovanie údajov o takýchto prejavoch a účinnejší prístup obetí k spravodlivosti.

 

Dočasný riaditeľ FRA Konstantinos Manolopulos v súvislosti s dnes zverejnenou správou agentúry so sídlom vo Viedni pripomenul, že tento rok boli Európania svedkami rasisticky motivovaných útokov vo Francúzsku, v Dánsku a v ďalších krajinách, ktoré sú súčasťou klímy neznášanlivosti. "V rámci celej EÚ existuje množstvo zaujímavých iniciatív, v súčasnej situácii to však nestačí. EÚ a jej členské štáty musia prijať okamžité a rozhodné opatrenia na boj proti prejavom a zločinom prameniacim z extrémizmu, xenofóbie a antisemitizmu," konštatoval Manolopulos.

 

Vo výročnom prehľade údajov o antisemitizme v krajinách EÚ agentúra FRA poukazuje na to, že chýbajú spoľahlivé a porovnateľné údaje, ktoré sú nevyhnutné na to, aby sa tento jav mohol účinne riešiť. Nestačí len podporovať obete a svedkov, aby ohlasovali antisemitské incidenty, ale zodpovedné orgány musia mať aj systémy na ich zaznamenávanie.

 

Pracovná skupina pre boj proti trestným činom z nenávisti, ktorú v roku 2014 zriadila FRA, spolupracuje so všetkými 28 členskými štátmi EÚ s cieľom zlepšiť zaznamenávanie a podporiť ohlasovanie všetkých druhov trestných činov z nenávisti vrátane antisemitských incidentov. Jej cieľom je zvýšiť spoluprácu medzi vládami, orgánmi presadzovania práva, prokuratúrou a mimovládnymi organizáciami a zároveň poukázať na význam odbornej prípravy polície a ďalších subjektov pôsobiacich v prvej línii. Z existujúcich dokladov vyplýva, že antisemitizmus je naďalej predmetom vážnych obáv v EÚ a vyžaduje si rozhodné a cielené politické reakcie.

 

Podľa dokumentu FRA a oficiálnych údajov poskytnutých Ministerstvom spravodlivosti SR bolo v období rokov 2004-2014 na Slovensku odsúdených 25 osôb za trestné činy motivované antisemitizmom (údaje za rok 2014 nie sú k dispozícii). V priebehu tohto desaťročia sa najviac protižidovských vyhrážok a akcií vyskytlo v Nemecku (16.664), Francúzsku (6275), Spojenom kráľovstve (najmenej 2641), Holandsku (2505) a vo Švédsku (1692).

Agentúra dnes zverejnila osobitný dokument, v ktorom sa rozoberajú spôsoby, akými rétorika na miestnej, vnútroštátnej a európskej úrovni stupňuje agresívny tón, ktorý sa následne objavuje na internete prostredníctvom tlačových a sociálnych médií. To vedie k vytváraniu pocitov neistoty a strachu medzi členmi etnických a náboženských menšín v EÚ.

 

FRA vyzvala na vynaloženie väčšieho úsilia v oblasti uznania etnickej, jazykovej, kultúrnej a náboženskej diverzity v našej spoločnosti a na jej využitie na posilnenie sociálnej súdržnosti a rastu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies