Pre Prešovčanov je postup do hlavnej súťaže LM výzvou

NETKY.SK • 29 August 2013, 16:23 • 2 min
Pre Prešovčanov je postup do hlavnej súťaže LM výzvou

PREŠOV - Peter Hatalčík (tréner hádzanárov Tatrana Prešov): "Všetko podriaďujeme úspechu v kvalifikácii a ideme zabojovať o postup"

slovakia

left justify in out

Do tretice všetko dobré. To si určite hovoria v týchto dňoch aj hádzanári Tatrana Prešov, na ktorých čaká počas víkendu jedna z najdôležitejších úloh novej sezóny. Dve víťazstvá ich delia od vysnívaného postupu do hlavnej súťaže Ligy majstrov mužov 2013/2014. Zverenci trénera Petra Hatalčíka ich budú mať možnosť dosiahnuť vo svojej Tatran handball aréne na turnaji 2. kvalifikačnej skupiny LM. Šarišanom to v predchádzajúcich dvoch rokov nevyšlo - predvlani stroskotali doma už v semifinále na portugalskom FC Porto Vitalis, vlani v rumunskej Konstance vo finále nestačili na miestny tím HCM. Tentoraz sa úradujúcemu majstrovi SR v boji o postup do skupinovej fázy najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže klubov postaví do cesty najskôr turecký Besiktas JK a v prípade úspechu aj jeden z dvojice HC Dinamo Minsk (Biel.) - AEK Atény (Gréc.).

"Je to pre nás výzva. Všetko podriaďujeme úspechu v kvalifikácii a ideme zabojovať o postup. Myslím si, že sme mali kvalitnú prípravu, prospešné boli najmä konfrontácie so silnými protivníkmi na turnajoch v poľskom meste Kielce či nedávno v Doboji, ako aj jednotlivé prípravné zápasy. Verím, že domáce prostredie zohrá dôležitú rolu, a atmosféra v hale, kde bude publikum na našej strane, nás nakopne, a súpera, naopak, demotivuje," uviedol pre agentúru SITA Peter Hatalčík. Prešovčania v sobotňajšom semifinále od 18.00 h nastúpia proti Besiktasu. Istanbulský klub videli na vlastné oči hrať minulý týždeň v Doboji. "Hráči tureckého klubu vedia hrať hádzanú. Majú vysoký stred, v obrane nastupujú so štyrmi dvojmetrovými hráčmi, a majú dobrého strelca Davida Rašiča (syn bývalého trénera Tatrana Djordjeho Rašiča, pozn.). Na rozdiel od turnajových vystúpení, ktoré môžu skresľovať jeho výkonnosť, bude súper oddýchnutý a o to nebezpečnejší. Ak však chceme pomýšľať na postup, musíme cez toto družstvo prejsť," tvrdí kouč Tatrana. Hatalčík očakáva, že z druhej semifinálovej dvojice (hrá sa v sobotu od 15.30 h) postúpi do nedeľňajšieho finále (18.00), v ktorom sa bude bojovať o jedinú miestenku medzi elitu, bieloruský tím. "Dinamo Minsk je v dueli proti AEK Atény jasný favorit. Aj keď sa pred nami skrývalo a zakazovalo poskytovať záznamy z jeho prípravných duelov, máme o ňom nejaké informácie. V kádri sú viaceré individuality, ich súhra však zrejme ešte nie na takej úrovni, ako by si predstavovali," uviedol Hatalčík.  

Tatran Prešov sa na kvalifikačné povinnosti v LM naladil v stredu vysokým víťazstvom v predohrávke 1. kola slovenskej extraligy proti ŠKP Bratislava (42:24). "Myslím si, že máme slušnú formu, ale až samotný turnaj, keď budú chlapci pod tlakom, ukáže reálny obraz výkonnosti," dodal Hatalčík, podľa ktorého slov nie je zdravotný stav v kádri ideálny, ale urobia všetko pre to, aby mohli nastúpiť v kompletnom zložení.

V kvalifikácii mužskej LM sa predstaví 20 klubov. Sexteto držiteľov voľných kariet Pick Szeged (Maď.)- HC Metalurg Skopje (Maced.), Montpellier Agglomération Handball (Fr.) - SPR Wisla Plock S.A. (Poľ.) a HSV Hamburg (Nem., obhajca prvenstva) - Füchse Berlín (Nem.) musia absolvovať dvojzápasy play-off /niektoré už aj odohrali/. Zvyšných štrnásť tímov rozdelil žreb do troch štvorčlenných skupín a jednej dvojice. V každej z týchto skupín sa 31. augusta - 1. septembra bude hrať ako na turnajoch Final Four (semifinále a duely o umiestnenie) o jednu miestenku do hlavnej skupinovej fázy Ligy majstrov. Zostávajúce duo družstiev si zmeria sily v dvojzápase play-off (24. - 31. 8.). Ďalej postupujú len víťazi skupín, resp. lepší z dvojíc vo vyraďovacej časti. Družstvá na 2. a 3. miestach, resp. horšie tímy z dvojíc v play-off budú pokračovať v účinkovaní v európskych pohárových súťažiach v 3. kvalifikačnom kole Pohára EHF, na posledné tímy zo skupín čaká 2. kvalifikačné kolo P-EHF. 

Ak úradujúci slovenský šampión uspeje v Prešove na kvalifikačnom turnaji, v hlavnej súťaži LM bude hrať v C-skupine. Jeho protivníkmi budú finalista uplynulého ročníka najprestížnejšej európskej klubovej pohárovej súťaže FC Barcelona zo Španielska aj s reprezentačným krídelníkom SR Martinom Straňovským, francúzsky šampión PSG Handball, zo SEHA League dobre známy RK Vardar Pro Skopje, držiteľ švajčiarskeho titulu Wacker Thun a postupujúceho z play-off kvalifikácie RK Metalurg Skopje (Maced.) - Pick Szeged (Maď.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona