Pre pozostatky zabitých českých vojakov pošle armáda do Afganistanu špeciál

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 17:03 • 2 min
Pre pozostatky zabitých českých vojakov pošle armáda do Afganistanu špeciál

PRAHA - Pri samovražednom útoku pri afganskom Bagráme zahynuli dnes štyria českí vojaci, ďalší je ťažko zranený, avšak mimo ohrozenia života. Pre pozostatky zabitých vojakov pošle armáda špeciálne lietadlo.

slovakia

left justify in out

"Lietadlo odletí v zajtrajších večerných hodinách a prílet na letisko Kbely očakávame vo štvrtok okolo poludnia. Následne usporiadame smútočný ceremoniál za padlých vojakov," uviedol náčelník generálneho štábu českej armády Petr Pavel. So špeciálom odletí do Afganistanu päť vojakov, ktorí padlých nahradia.
     

Podľa webového portálu Českej televízie je vážne zranený vojak v starostlivosti českých a amerických lekárov. Podstúpil operáciu a minimálne ďalšie dve budú nasledovať. Jeho stav je stabilizovaný, ale presun do Českej republiky nie je podľa Pavla možný.
     

"O 7.15 h miestneho času došlo k výbuchu nástražného zariadenia vo veste samovražedného atentátnika, ktorý sa primiešal do davu ľudí, s ktorými na mieste komunikovali aj naši vojaci. Bolo to v rámci štandardnej hliadky, pri ktorej naši vojaci zaisťujú ochranu základne. Ich úlohou je nadväzovať kontakt s miestnym obyvateľstvom a predstaviteľmi samospráv," opísal udalosť Petr Pavel, ktorý zdôraznil, že vzťahy českých vojakov s miestnym obyvateľstvom sú na nadštandardnej úrovni.
     

"Naši vojaci majú za úlohu komunikovať s miestnym obyvateľstvom a zástupcami miestnych samospráv, aby sa prehĺbili kontakty. Je to ťažšie než jazdiť obrneným vozidlom, samozrejme, že s ľuďmi sa nerozprávate cez hlaveň guľometu. Preto sú naši vojaci viac zraniteľní. Tento incident je poľutovaniahodný, ale, bohužiaľ, sa mu nedá zabrániť," povedal Pavel.
     

Poznamenal, že v dave boli prítomné ženy a deti, čo bolo signálom, že situácia je bezpečná. "To, že sa tam zamiešal človek, ktorý mal na sebe uniformu afganskej národnej polície a odpálil sa, je vec, ktorá sa nedá predvídať a nedá sa jej predchádzať," konštatoval. "Naši vojaci si tam nechodia zastrieľať, nechodia si tam vylepšiť ekonomickú situáciu, ale robia dobre svoju prácu," uzavrel Pavel.
     

Podľa jeho zástupcu Aleša Opatu vojaci neporušili žiadne bezpečnostné opatrenia. "Na strane afganského obyvateľstva je sedem mŕtvych civilistov, jedno dieťa bolo zranené a transportované spoločne s naším zraneným vojakom na základňu na ošetrenie," dodal Opata, ktorý v stredu plánuje odletieť do Afganistanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona