Pre požiare v prírode počas leta absolvovali hasiči už 1 400 zásahov

NETKY.SK • 12 August 2015, 10:05 • 2 min
Pre požiare v prírode počas leta absolvovali hasiči už 1 400 zásahov

BRATISLAVA - Hasičský a záchranný zbor (HZZ) zasahoval v období od prvého júla pri požiaroch v prírode už 1 400-krát.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza na internetovej stránke ministerstva vnútra, oproti rovnakému obdobiu za minulý rok to znamená nárast o 100 percent. Pre vysoké horúčavy vyhlásilo momentálne 38 okresných riaditeľstiev HZZ čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov.


Hasiči verejnosti pripomínajú, že podľa zákona o lesoch sa na lesných pozemkoch zakazuje zakladať alebo udržiavať otvorené ohne mimo vyznačených miest. Počas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov je však zakázané zakladať ohne aj na povolených miestach. Taktiež nie je v tomto čase dovolené v lesoch fajčiť alebo odhadzovať v nich horiace alebo tlejúce predmety. Občania by počas vysokých teplôt mali dávať väčší pozor na používanie a skladovanie propán-butánových alebo liehových varičov a nespaľovať biologický odpad na miestach, kde môže dôjsť k rozšíreniu ohňa.

 

Hasiči tiež odporúčajú dávať si väčší pozor na skladovanie a manipuláciu s horľavými kvapalinami ako benzín, nafta, olej, riedidlá alebo farby. Pri vysokých teplotách totiž dochádza k odparovaniu kvapaliny do okolia a tým rastie riziko vznietenia alebo výbuchu. V autách počas horúčav tiež hasiči neodporúčajú nenechávať zapaľovače, mobilné telefóny, notebooky alebo napríklad tablety.


Zoznam oblastí so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru hasiči pravidelne aktualizujú. Je možné ho nájsť na stránke https://www.minv.sk/?hasici-zachranari

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies