Pre požiare v južných častiach Francúzska a na Korzike evakuovali už stovky domácností

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 11:36 • 2 min
Pre požiare v južných častiach Francúzska a na Korzike evakuovali už stovky domácností

BRATISLAVA - Lesné požiare na juhu Francúzska a na Korzike, ktorých šíreniu napomáha silný vietor, si vyžiadali evakuáciu stoviek domácností.

slovakia

left justify in out

V obci La Croix Valmer vzdialenej asi 10 kilometrov od mesta Saint-Tropez v departmente Var museli pre oheň, ktorý sa rozhorel v pondelok večer, ľudia opustiť kemping aj desiatky domov.

 

"Celý požiar sme ešte nelokalizovali, na troch miestach je ešte aktívny," vysvetlil televízii BFMTV podplukovník Michel Dutreux z hasičského zboru departmentu Var. Pri požiari zasahuje viac ako 300 hasičov, ktorým pomáhajú desiatky žandárov. Zranenia utrpeli štyria požiarnici, jedného vo vážnom stave previezli do Marseille. V departmente oheň vyčíňa aj v obci Artigues a hasí ho 200 hasičov.

Na Korzike v pondelok zaznamenali 13 požiarov. Tie zasiahli celkovo 1 800 hektárov územia, tvrdí predseda regionálneho departementu Horná Korzika Francois Orlandi. Domovy museli opustiť stovky ľudí. V pondelok okolo 13:00 sa požiar dostal k obci Olmeta-di-Tuda a rýchlo sa rozšíril k mestu Biguglia, pričom zničil pílu a 10 automobilov. Pri požiari zasahujú tri požiarnicke lietadlá, 300 hasičov a zabrániť šíreniu požiaru im pomáhajú aj príslušníci špeciálnych policajných jednotiek. Desať členov Republikovej bezpečnostnej roty a štyria policajti z verejnej bezpečnostnej služby sa pri Biguglii nadýchali toxických plynov.

V južnej časti departementu Vaucluse spôsobil silný mistrál požiar v horskom pásme Luberon pri obci Bastidonne. V utorok ráno ešte stále nebol celý pod kontrolou. Zasahuje pri ňom 530 hasičov zo šiestich departementov. Podľa tamojšej prefektúry oheň zasiahol 800 hektárov oblastí s nízkym krovinatým porastom. Úrady evakuovali aj viacero štvrtí na okraji obce Mirabeau, pričom podľa prefektúry išlo o stovku domov. Mestská rada poskytla náhradné ubytovanie päťdesiatim ľuďom. Na mieste bolo 250 hasičov, pričom ich počet by mal podľa predpokladov stúpnuť na 500. V utorok ráno mali opätovne začať hasiť oheň aj lietadlá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies