Pre povodne je v pohotovosti 900 hasičov

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 14:27 • 2 min
Pre povodne je v pohotovosti 900 hasičov

BRATISLAVA - Pre stúpajúce hladiny riek je dnes na Slovensku v pohotovosti 900 hasičov, celkovo do krízových oblastí premiestnili 50 kusov ťažkej hasičskej techniky a 60 hasičov.

slovakia

left justify in out

"Najkritickejšia situácia je v Devíne, kde museli hasiči prostredníctvom člna evakuovať do bezpečia 25 osôb, pričom medzi evakuovanými sa nachádzalo aj jedno dieťa," informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Silvia Jančovičová.

V Bratislavskom kraji naďalej odčerpávajú vodu v zaplavených oblastiach, pomáhajú na Botanickej ulici, Tyršovom nábreží, Slovanskom nábreží a na Devínskej ceste. "Momentálne v Bratislave zasahuje 70 hasičov pri výkone protipovodňových prác," dodala hovorkyňa. Zároveň monitorovali povodňovú situáciu  preletom nad korytom Dunaja smer Devín, Gabčíkovo, Komárno, Vodné dielo Čunovo a nad korytom rieky Morava smer Vysoká pri Morave a Záhorská Ves. Až do odvolanie budú v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji slúžiť všetci hasiči.

Hasiči a záchranári zasahovali v priebehu stredy (5. 6.) a štvrtka (6. 6.) do 7.00 h v súvislosti so zvyšovaním hladiny riek Morava a Dunaj dovedna 29-krát. Príslušníci Hasičského a záchranného útvaru (HaZÚ) zasahovali spolu 11-krát, pričom išlo najmä o výpomoc pri protipovodňových prácach a čerpaní vody.

Do areálu podniku Slovnaft v Bratislave, kam presakovala voda, po 20.00 h privolali hasičov z HaZÚ, ktorí odčerpávali prebytočnú vodu kalovým čerpadlom. Až do tretej v noci zasahovali hasiči z HaZÚ na Devínskej ceste, odkiaľ začali o 2.54 h v záujme bezpečnosti evakuovať obyvateľov z Devínskej cesty, príslušníkov HaZZ a hasičskú techniku. Pred 4.30 h ráno presunuli hasičskú techniku spolu s troma čerpadlami na Slovanské nábrežie, kde príslušníci pokračovali v odčerpávaní vody zo zatopených lokalít a v monitoringu protipovodňových bariér. Vodu pomáhali príslušníci odčerpávať tiež na Botanickej ulici a v Karlovej Vsi.

V Bratislavskom kraji zasahovali v noci aj hasiči pripravení na výpomoc pri povodniach zo Žiliny, Malaciek, Trnavy, Senice a Dunajskej Stredy. "Išlo o čerpanie vody veľkokapacitnými čerpadlami pri povodňových prácach v Bratislavskom kraji. Celkove zasahovalo 70 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a bolo nasadených 17 kusov hasičskej techniky," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies