Pre pokus o štátny prevrat v Čiernej Hore prokuratúra vyšetruje 21 osôb

NETKY.SK • 21 November 2016, 17:07 • 2 min
Pre pokus o štátny prevrat v Čiernej Hore prokuratúra vyšetruje 21 osôb

PODGORICA - Medzi podozrivými zo zapojenia sa do pokusu o štátny prevrat počas októbrových parlamentných volieb v Čiernej Hore sú aj dvaja ruskí občania. Takéto správy zazneli v čiernohorských médiách a podľa agentúry AP ich dnes potvrdila aj čiernohorská prokuratúra.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa prokuratúry povedala, že v súvislosti s pokusom o puč úrady prešetrujú dovedna 21 ľudí vrátane dvoch Rusov a troch Srbov. V deň parlamentných volieb 16. októbra zadržali v Čiernej hore okolo 20 ľudí. Niektoré z týchto osôb už z väzby prepustili, zatiaľ čo ďalšie - vrátane viacerých bojujúcich na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny - zase zadržali, približuje AP.

 

Čiernohorská prokuratúra už pred pár dňami uviedla, že doterajšie vyšetrovanie ju viedlo k záveru, že za októbrovým pokusom o puč stáli ruskí nacionalisti. Tí údajne vytvorili zločineckú skupinu so zámerom obsadiť v deň volieb 16. októbra parlament v Podgorici a zavraždiť premiéra Mila Djukanoviča, pričom následne by moc v krajine prevzali proruské sily.

 

Dvoch zadržaných Rusov, ktorí puč údajne zosnovali, identifikovali čiernohorské médiá ako členov ruskej vojenskej rozviedky. Dvojicu ruských agentov údajne vyhostili zo susedného Srbska po tom, ako sa zistilo, že prostredníctvom špeciálneho zariadenia, aké vraj používajú špičkové tajné služby, monitorovali pohyb tamojšieho premiéra.

 

Moskva už prostredníctvom hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova kategoricky poprela akúkoľvek súvislosť s údajným pokusom o štátny prevrat v Čiernej Hore. Rusko však celkom neskrývane podporuje čiernohorskú opozíciu, ktorá sa stavia napríklad aj proti členstvu krajiny v NATO, dodala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona