Pre pokus o podvod voči PPA obžalovali exštatutára HrKo Holding, hrozí mu 15 rokov väzby

NETKY.SK • 19 Október 2015, 15:57 • 2 min
Pre pokus o podvod voči PPA obžalovali exštatutára HrKo Holding, hrozí mu 15 rokov väzby

BRATISLAVA - Pre pokus subvenčného podvodu voči Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) a pokus poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev dnes obžalovali bývalého štatutárneho zástupcu HrKo Holding, a. s., a družstva Smaragd.

slovakia

left justify in out

V prípade odsúdenia mu hrozí trest odňatia slobody 10 až 15 rokov a peňažný trest. Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka podal dnes na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) obžalobu na V. K. pre pokus pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu subvenčného podvodu a pre pokus pokračovacieho zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev," spresnila.

 

Obvinený podľa nej ako štatutárny orgán HrKo Holding a družstva Smaragd vytvoril na základe fiktívnych dokladov podmienky na uzavretie zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s PPA. Následne v marci 2013 požiadal agentúru o refundáciu stavebných prác a dodávok, ktoré sa mali vykonať na stavbách bioplynových staníc v Neninciach a vo Veľkých Stracinách (obe v okrese Veľký Krtíš), hoci deklarované práce a dodávky sa v skutočnosti nezrealizovali. S výstavbou bioplynových staníc sa ani len nezačalo, k čomu obvinený priložil fiktívne doklady s falšovanými podpismi. Od PPA sa takto pokúsil vylákať vyplatenie nenávratného finančného príspevku v celkovej výške 1.563.335 eur, z ktorej pomerná časť poskytnutá z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka predstavovala 1.172.501,24 eura a časť poskytnutá zo štátneho rozpočtu dosiahla 390.833,76 eur. K jeho vyplateniu v dôsledku zániku zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku neprišlo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona