Pre pokračujúce protesty nasadili v Bangkoku armádu

NETKY.SK • 30 November 2013, 17:38 • 2 min
Pre pokračujúce protesty nasadili v Bangkoku armádu

BANGKOK - Súčasné demonštrácie sú najmasovejšie od roku 2010, keď do ulíc vyšli státisíce Thajčanov.

slovakia

left justify in out

Thajská vláda nasadí skoro 3000 vojakov v hlavnom meste Bangkok, ktoré je dejiskom násilných protivládnych protestov. V sobotu o tom informoval policajný hovorca Pija Utajo s tým, že od soboty večera sa k policajným hliadkam pridá aj 2730 vojakov, námorníkov a príslušníkov letectva. Vláda sa rozhodla posilniť bezpečnosť v hlavnom meste potom, čo demonštranti obsadili už niekoľko ministerstiev, budovu Úradu pre špeciálne vyšetrovanie (DSI) a vtrhli do sídla armády. V sobotu sa pokúsili obsadiť úrad premiérky Jingluck Šinawatrovej, ktorej odstúpenie požadujú. V sobotu utrpeli dve osoby ťažké strelné zranenia počas stretov medzi odporcami a prívržencami premiérky.

Súčasné demonštrácie sú najmasovejšie od roku 2010, keď do ulíc vyšli státisíce Thajčanov. Opozícia a demonštranti vládu obviňujú z rozsiahlej korupcie a tvrdia, že Jingluck je len bábkou v rukách svojho brata Thaksina, ktorého v roku 2006 zvrhla z čela vlády armáda. Premiérka odmietla všetky obvinenia a demonštrantov vyzvala, aby zastavili masové protesty a okupáciu dôležitých vládnych budov. Protesty proti vláde sa začali minulý víkend a vyvolal ich návrh kontroverznej legislatívy, bývalému premiérovi Thaksinovi návrat do krajiny. V roku 2006 ho v rámci puču zvrhla armáda a odvtedy žije v exile. Thajský súd ho už dávnejšie odsúdil za korupciu a zneužívanie právomocí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies