Pre pokles cien sa mierne znížilo osem sadzieb mýta

NETKY.SK • 1 Január 2016, 11:01 • 2 min
Pre pokles cien sa mierne znížilo osem sadzieb mýta

BRATISLAVA - Osem sadzieb mýta pre nákladné vozidlá nad dvanásť ton sa od začiatku tohto roka symbolicky znížilo o 0,001 eura. Dôvodom je medziročné zníženie spotrebiteľských cien v septembri minulého roka o 0,5 %.

slovakia

left justify in out

Štyri sadzby mýta za používanie diaľnic, rýchlostných ciest a súbežných ciest I. triedy sa znížili v emisných triedach EURO 0 - II a štyri v emisných triedach EURO III, IV. Vyplýva to zo zmeny nariadenia, ktorým sa ustanovuje spôsob výpočtu mýta, výška sadzby mýta a systém zliav zo sadzieb mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Vláda zmenila uvedené nariadenie 16. decembra 2015 na návrh ministra dopravy Jána Počiatka.


Z dôvodu poklesu sadzieb by sa mali príjmy z výberu mýta znížiť ročne o 280 tis. eur. Tento negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy je podľa ministerstva dopravy už zohľadnený v schválenom rozpočte verejnej správy na roky 2016 - 2018 v rámci plánovaných príjmov Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s.

 

Výška sadzieb mýta sa podľa zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií upravuje aj o harmonizovaný index spotrebiteľských cien v medziročnom porovnaní k septembru predchádzajúceho kalendárneho roka, ktorý zverejňuje Štatistický úrad SR. Výška sadzieb mýta sa upravuje každoročne, a to vždy k 1. januáru nasledujúceho roka a zaokrúhľuje sa na tri desatinné miesta nahor.


Elektronický výber mýta za jedenásť mesiacov 2015 dosiahol 173,7 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím roka ľ014 to bolo o 3,03 mil. eur, resp. o 1,8 % viac. V novembri sa na mýte vybralo 16,36 mil. eur, čo bolo medzimesačne o 1,12 mil. eur menej a medziročne o 1,49 mil. eur viac. Z celkovej sumy vybraného mýta zaplatili prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia 43 %.

 

V elektronickom mýtnom systéme bolo k 30. novembru zaregistrovaných 258 072 palubných jednotiek a oproti októbru ich počet vzrástol o 1 157 kusov. Z celkového počtu zaregistrovaných palubných jednotiek užívali vozidlá zo zahraničia 72,7 %. Vymedzené úseky ciest využívalo v novembri denne v priemere 37 171 vozidiel nad 3,5 tony, čiže medziročne o 4 052 vozidiel, resp. o 12,2 % viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies