Pre podozrenie z napojenia na duchovného Gülena zatkli v Turecku ďalších 800 ľudí

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 11:05 • 2 min
Pre podozrenie z napojenia na duchovného Gülena zatkli v Turecku ďalších 800 ľudí

ANKARA - Polícia dnes na území celého Turecka spustila koordinovanú akciu, počas ktorej zatkla stovky ľudí podozrivých z napojenia na duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v Spojených štátoch. Na dnešnom zásahu sa zúčastnilo 8500 príslušníkov policajných zložiek.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry Anadolu bolo počas policajnej operácie, ktorá sa konala dnes v skorých ranných hodinách vo všetkých 81 provinciách Turecka, zadržaných 803 podozrivých. Zadržaní boli údajne Gülenovými "operatívcami", ktorí riadili sympatizantov duchovného pôsobiacich v polícii.

 

Gülena turecké vedenie podozrieva, že sa v krajine snaží vybudovaním tzv. paralelných štruktúr zosadiť súčasnú vládu. Okrem toho vláda tvrdí, že Gülen bol aj za neúspešným pokusom o vojenský prevrat z vlaňajšieho júla. Duchovný však toto obvinenie odmieta.

 

Po pokuse o štátny prevrat bol v Turecku vyhlásený výnimočný stav. Ten bol predĺžený už trikrát a tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi umožňuje schvaľovať zákony aj bez súhlasu parlamentu.

 

Dnešné zatknutia sú súčasťou rozsiahlej vlny zatýkania, ktorá sa v Turecku začala po zmarení pokusu o vojenský prevrat. Podľa informácií tureckého ministerstva vnútra bolo tak od júla minulého roku v krajine zadržaných viac ako 47.000 ľudí, medzi ktorými je aj vyše 10.000 príslušníkov polície a 7400 príslušníkov ozbrojených síl.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona