Pre podozrenia z terorizmu bude austrálska polícia môcť zadržať osoby od 14 rokov

NETKY.SK • 13 Október 2015, 09:36 • 2 min
Pre podozrenia z terorizmu bude austrálska polícia môcť zadržať osoby od 14 rokov

SYDNEY - Tínedžerov a mládež vo veku od 14 rokov bude môcť austrálska polícia zadržať po dobu 28 dní bez vznesenia obvinení, vyplýva z navrhovanej novelizácie austrálskeho protiteroristického zákona. Napísala to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vláda pristupuje k tomu opatreniu po incidente z 2. októbra, keď radikalizovaný 15-ročný školák zaútočil na sídlo polície v Sydney a zastrelil tam policajta. Tínedžera zabili v následnej prestrelke s políciou.

 

Austrálsky minister spravodlivosti George Brandis v dnešnom rozhovore pre tamojšiu televíznu stanicu ABC uviedol, že extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa v čoraz väčšej miere zameriava na nábor mladých ľudí a polícia musí nadobudnúť právomoci na to, aby sa mohla zamerať i na vyšetrovanie mladistvých.

 

Vek strelca z incidentu z 2. októbra "dokazuje, že 14 rokov nie je príliš málo na uskutočnenie takejto objednávky," dodal Brandis.

 

Navrhovanú legislatívu plánuje minister zaviesť v nasledujúcich týždňoch. Nové opatrenia budú počítať s rozšírením nariadení k policajným kontrolám, s osobitnou ochranou pre mladistvých a s vymedzením výsluchu už považovaného za "neprimeraný".

 

Predseda Rady pre občianske slobody Stephen Banks v rozhovore pre ABC namietal, že navrhovaná legislatíva je v rozpore s normami v oblasti ľudských práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies