Pre podozrenia z otravy exhumovali zosadeného prezidenta Brazílie

NETKY.SK • 15 November 2013, 09:20 • 2 min
Pre podozrenia z otravy exhumovali zosadeného prezidenta Brazílie

BRAZÍLIA - Pozostatky posledného prezidenta Brazílie pred vojenským pučom spred 50 rokov vo štvrtok po 18 hodinách práce exhumovali s cieľom vykonať analýzu, ktorá potvrdí, alebo vyvráti špekulácie, či bol Joao Goulart otrávený.

slovakia

left justify in out

Deje sa tak na podnet rodiny niekdajšieho populárneho prezidenta, ktorého pozostatky pred takmer 40 rokmi uložili do rodinnej hrobky na juhu krajiny. Goulartovo telo previezli do hlavného mesta Brazília, kde ho po ukončení analýz pochovajú so všetkými štátnymi poctami. Snaha objasniť jeho osud je súčasťou agendy ľavicovej vlády odhaliť zločiny krutej vojenskej diktatúry. Na exhumácii sa preto zúčastnila aj prezidentka Dilma Rousseffová a traja jej predchodcovia vo funkcii.

Goularta zosadila armáda v roku 1964 a nasledujúcich 20 rokov bola Brazília pod vedením vojenského režimu. Prezident po prevrate utiekol do Uruguaja a neskôr do Argentíny, kde zomrel o 12 rokov neskôr. Oficiálne na zlyhanie srdca. Podľa informácii z Uruguaja však Goularta, ktorý stal na čele najväčšej juhoamerickej krajiny tri roky, otrávili na príkaz vtedajšieho brazílskeho vojenského režimu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies